Село између нестанка и опстанка

Свако четврто село у Србији је у фази нестајања, пољопривреда у протекле три године све мање производи, док је 600.000 хектара остало необрађено, казао је потпредседник Привредне коморе Србије Стојан Јевтић.

Отварајући међународни научни скуп "Власински сусрети" у Власотинцу, Јефтић је истакао да је Србија изузетно рурална земља и да око три четвртине њене територије чине сеоска пространства, на којима живи приближно половина становништва.

"Српско село суморно изгледа, зато се оно налази између нестанка и опстанка, док пољопривреда има само обећања" казао је Јефтић.

Он је рекао да у српском аграру влада сива економија преко које се обавља скоро 70 одсто промета хране и додао да решење за овакво стање села види у задружном организовању.

"Док у свету постоји око 800 милиона задругара, у Србији их има тек 100.000 и зато сељаци своју будућност виде у задружном орагнизовању које би им обезедило сигурну производњу и пласман производа", наводи се у саопштењу ПКС.

Према речима Јевтића, на тај начин би у задругама одмах запослили и 25.000 младих стручњака.

Међународни научни скуп "Власински сусрети", чија је главна тема "Село у транзицији", биће настављен на Власинском језеру и трајаће до суботе, 6. септембра.

На скупу ће бити разматрано 115 радова о социјалној структури савременог села, демографским особеностима села у транзицији, могућностима развоја сеоских подручја, одрживости сеоског домаћинства у условима транзиције, модернизацији села, промени положаја жена у селу у периоду транзиције...

На скупу присуствује око 250 учесника из 11 земаља - Чешке, Русије, Грчке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво