Читај ми!

Kина би да улаже 10 хиљада милиjарди евра

Министар Mилан Бачевић најављује улагања из Кине у земље централне и источне Eвропе од 10.000 милиjарди евра. Београд ће бити центар за све проjекте, открива Бачевић. Подсећа и да ће Русиjа у наредне две до три године уложити око пет милиjарди евра.

Kина планира да у наредном периоду у земље централне и источне Eвропе инвестира 10.000 милиjарди евра, а договорено jе да Београд буде центар за све проjекте коjи ће Kинези реализовати у области инфраструктуре у региону, изjавио jе за Танјуг министар природних ресурса рударства и просторног планиранаj Mилан Бачевић.

Kина jе, на основу већ предложених проjеката, спремна да на Балкану инвестира 100 милиjарди евра, а у перспективи желе да уложе чак 10 хиљада милиjарди, jер се очекуjе приjављивање многих великих развоjних проjеката, прецизирао jе Бачевић.

"Да, добро сам вам рекао, Kина планира да инвестира 10 хиљада милиjарди", рекао министар Бачевић.

То што jе Београд одређен да буде центар за све проjекте коjи се тичу инфраструктуре, а коjе Kинези планираjу да реализуjу у 16 земља централне и источне Eвропе, сjаjна jе вест за наше грађане и за све добронамерне људе, истакао jе Бачевић.

Прецизирао је да ће се у Београду договарати сви инфраструктурни проjекти, коjи ће се реализовати у региону, као кинеске инвестициjе, било кроз стратешка партнерства, концесиjе или на било коjи други начин.

"Tо jе заиста сjаjан успех и нешто на шта Србиjа дуги низ година може да рачуна", поручио jе Бачевић, истакавши да jе све то директан резултат стратешког партнерства коjи jе Србиjа потписала са Kином.

Бачевић jе нагласио да jе подједнако лепа вест и то што ће Русиjа у наредне две до три године, у српски енергетски сектор, саобраћаjне и железничке комуникациjе, побољшање производње у НИС-у и у остале проjекте, уложити око пет милиjарди евра.

"Србиjа има моћне и важне приjатеље у свету, коjи желе да инвестираjу у Србиjи и коjи у великоj мери могу да побољшаjу економску слику у Србиjи и да подигну животни стандард нашим грађанима," поручио jе Бачевић.

Подсетио је да су компаниjе из Kине већ присутне у Србиjи и да су са њима уговорени заjеднички послови вредни око три милиjарде евра, на мостовима, аутопутевима, пругама, термоелектранама, као и да jе у Букурешту договорена модернизациjа пруге Београд-Будимпешта.

"Kинези имаjу сjаjна искуства у пословима коjи се тичу брзих пруга, а произвели су и наjбржи воз на свету, бржи чак и од jапанског воза, коjи развиjа брзину од више од 400 километара на сат", додао jе Бачевић.

Mинистар Бачевић jе посебно указао на значаj реализациjа великих проjеката, jер су они наjбржи и наjефикасниjи начин за излазак земље из економске кризе.

"Oне земље коjе имаjу вишак новца и буџетски суфицит, као што су Kина и Русиjа и неке западноевропске земље, могу се добрим проjектима привући да препознаjу своjе интересе и таj новац пласираjу тамо где jе то наjозбиљниjе и наjизвесниjе, а то су само добри проjекти" нагласио jе Бачевић.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво