Читај ми!

Без посебних услова за чланство у СТО

Пред Србију се не постављају посебни услови како би постала чланица Светске трговинске организације, каже министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић. Изменама закона о ГМО не желимо да омогућимо несметан промет таквих производа, већ да цео систем ставимо под контролу, истиче Љајић.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је да Србија нема никаквих специфичних услова које мора да испуни да би постала члан Светске трговинске организације (СТО).

"На жалост, Србија 2013. није приступила СТО. Није било никаквих специфичних услова за Србију, као што су била политичка условљавања везано за европске интеграције. Овде су правила и процедуре идентичне за сваку земљу која приступа СТО", рекао је Љајић у интервјуу агенцији Бета.

Љајић је нагласио да постоје два колосека и два предуслова да би било која замља приступила СТО.

"Кад говоримо о та два колосека, један је мултилатерални и ради се о условима који важе за сваку земљу и ту нема преговора, наводи Љајић.

Према његовим речима, законодавство мора у потпуности да се прилагоди стандардима СТО што искључује доношење било какве дискриминаторске одредбе у законима које се тичу промета било којих производа.

Љајић је прецизирао и да су услови у мултилатералном плану за Србију, измена по једног члана у законима о генетски модификованим производима, о ауторским правима, као и о акцизама, јер Србија има различите акцизе за домаћа и страна алкохолна пића.

"Изменама закона о ГМО не желимо да омогућимо несметан промет таквих производа, већ напротив желимо да цео систем ставимо под контролу", објашњава Љајић.

Истиче да сада има увезене хране и производа који садрже генетски модификоване организме, а то нико не контролише.

Уколико и буде било измена закона о ГМО, оне ићи у правцу, пооштравања, а не поједностављење промета таквих организама и производа, додоаје Љајић.

"Украјина, тежак преговарач"

Када је реч о билатералним условима за приступање СТО, према речима Љајића, Србија је те преговоре са земљама мање или више завршила, остала је само Украјина, али та земља "традиционално" прави проблеме свим земљама који су приступали СТО.

"Украјина жели да заштити своје производе, а од нас жели да се потпуно отворимо за производе из те земље, што је за нас неприхватљиво.

Траже потпуно идентичан споразум који је Србија потписала са Русијом, а за нас то не може да буде решење", нагласио је он.

Према речима Љајића, интерес Србије је да приступи СТО, али треба да се нађе најбољи начин да се то уради и, како је нагласио, "боље је месец или два закашњења него да касније расправљамо шта смо требали или нисмо требали да урадимо".

Министар је подсетио и да су 160 земаље чланице СТО, да је још око 20 у поступку придруживања, а да има 13 земаља које су потпуно ван СТО и вероватно, као је рекао, ни не намеравају да јој приступе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво