Тешка година за предузетнике

Ове године предузетници су чешће затварали послове него што су улазили у нове подухвате. Идућа година биће још тежа за пословање, упозорава Унија послодаваца.

Према подацима Агенције за привредне регистре, послови у Србији у 2013. години много су чешће гашени, него што су се покретали. Наиме, било је скоро 6.000 предузетника више који су затворили своју радњу него оних који су започели посао. У Унији послодаваца упозоравају да ће 2014. за пословање бити још тежа.

Када сакупите новац и одлучите да сами себи будете газда, чека вас тежи задатак - како да одаберете посао који ће се исплатити. Дизајнерка из Новог Сада Светлана Мојић идеју је добила док је једрила за репрезентацију Србије. Сада, већином за иностране клијенте, дизајнира ентеријере за јахте, станове, локале и хотеле.

"Пословати у Србији је врло тешко, али је могуће. Успевамо да испливамо, такорећи, да покријемо све трошкове, да добијемо плате. Е сада ја сматрам да су прве три године пословања почетак и да ту доста тога иде у улагање и у учење самог посла", каже Светлана.

Посао је започела са капиталом од 250 евра, једним компјутером и неограниченим радним временом. Али ни то није увек довољно. Стручњаци наглашавају да је најбитније за услугу или производ имати купца. У 2013. предузетници су се најчешће одлучивали за консултантске услуге, отварање трговине, угоститељског објекта, фризерског или козметичког салона.

"У данашње време није тешко бити предузетник, али је тешко бити успешан предузетник. Фише фактора утиче на опредељење предузетника чиме ће се бавити. Значи, његов лични афинитет према одређеној области, знање које има из претходног периода", каже професорка из области предузетништва Едиа Кастратовић.

Истича да је локација предузетника и његове будуће радње такође веома битна.  

У подухват, кажу у Унији послодаваца, треба кренути са минималним улагањима и штедети где год је могуће, а без бар 5.000 евра, наглашавају, незахвално је започињати било који посао. Измене пореских закона и правилника о рачуноводству, страхују, додатно ће поскупети пословање.

"Тако да ће у овом тренутку за читавих неких између 13.000 и 15.000 динара месечно пословање малих фирми које су на почетку свог рада поскупети. На првом месту, свако ко почиње мора да буде веома опрезан и мора да размотри све околности", сматра Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца Србије.

Незапослени ће у 2014. моћи код Националне службе за запошљавање да конкуришу за субвенцију од 160.000 динара, како би започели сопствени посао. Особама са инвалидитетом, у исту сврху, одобрава се једнократна помоћ од 200.000 динара.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 29. дец 2013, 15:17) - anonymous [нерегистровани]

Ma to je zato, sto mi

idemo divovskim koracima na...zad:

(недеља, 29. дец 2013, 12:05) - whitekangaroo [нерегистровани]

kad je bilo pa lako?

izgleda da smo mi preduzetnici iz ove zemlje podrazumevano na najtežem nivou preživljavanja. Kada vlast shvati da preduzetništvo može da nosi ekonomiju ukoliko mu se dozvoli da diše i napreduje, biće kasno. tad nas već neće biti.

mesečno fiksni troškovi su, orijnetaciono: 13000din knjigovođa, min 20000din kirija, 3000din struja, 2000din voda i smeće, 10000din grejanje (dobro ste pročitali, za pravna lica je najskuplje!), sekretarica min 33000din, internet i telefoni 8000din, razni kancelarijski troškovi min 6000din. to je na zbiru 95000 din!!!

a gde je PDV, porez na dobit, porez na luksuz, porez za motorna vozila...

čime ja treba da se bavim da bi pored ovog, u stvari imao i imaginarnu kategoriju ZARADE!?

(недеља, 29. дец 2013, 11:42) - miroslav tomic [нерегистровани]

budimo se

ja sam optimista i mislim da vreme donosi boljitak u nasoj zemlji.srecnu novu 2014 godinu zelim svima i pozdravljam sve.ciao.

(недеља, 29. дец 2013, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Видовитост

2000. сви смо писали пароле "готов је"
Само један је написао "готови смо"

(недеља, 29. дец 2013, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Bolje ništa,nego dug

Bolje je ništa ne raditi,nego se zaduživati.