Интервју: Томас Мироу

Нова улагања ЕБРД у Србију

Европска банка за обнову и развој почеће идуће године са новим улагањима у Србију, изјавио је у интервјуу за РТС председник банке Томас Мироу.

Са председником ЕБРД разговарала је наша колегиница Весна Дамјанић.

 РТС: Најавили сте да ће Европска банка сваке године уложти од 250 до 280 милиона евра у Србију. У које конкретне пројекте?

ТОМАС МИРОУ: Улагање ће бити највише у инфраструктуру, пре свега у Коридор 10 и то у јужни крак према македонској граници. Улагаћемо и у путне и железничке правце, потом у енергетику, како у производњу тако и подизање енергетске ефикасности и у развој малих и средњих предузећа.

РТС: Да ли Србија има довољно инфраструктурних пројекта у које би Европска банка улагала?

ТОМАС МИРОУ: Наравно, није питање да ли има довољно пројеката већ да ли заједно имамо довољно новца како би све планиране пројекте могли да реализујемо.

РТС: Када очекујете да ће бити прва улагања у Србију?

ТОМАС МИРОУ: Ми можмо бити веома брзи, под условом да се сви тендери објаве на време, да се испуне сви непходни законски предуслови. Ми можемо већ идуће године почети са првим инвестицијама.

РТС: Србија у свом парламенту још увек није ратификовала зајам од 80 милиона евра за обилазницу и газелу, који је ваша банка одборила прошле године. Колико је важно да се то што пре ратификује?

ТОМАС МИРОУ: Имали смо изборе у земљи и нова Влада је постављена. Мислим да је, повремено, било неких слабости, али сада сви раде и наравно очекујемо да ће сада почети да се реализују ствари које су договорене.

РТС: Које проблеме Србија треба да реши како би убрзала економски развој и приближавање Европској унији?

ТОМАС МИРОУ: Свакако је инфраструктура кључ развоја Србије, али је потребно да се развију и мала и средња предузећа,  да се јача регионална сарадња и извоз.

РТС: Има ли још неких проблема које бисте издвојили?

ТОМАС МИРОУ: Наравно, ту је проблем корупције која треба да се искорени јер институције попут наше ту не могу помоћи. Ту су још неки аспекти које треба узети у обзир, попут међунардоне економске ситуција која се погоршава, рецимо, инфалција расте. Управо зато ми хоћемо да улажемо у пољопривреду јер сматрамо да је за земљу важно да се храна производи по што повољнијим ценама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи