Читај ми!

Из "Јужног тока" гас из нових извора

Изградња гасовода "Јужни ток" важна за Европу и Србију, јер доноси гас из нових извора, каже генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Те количине гаса неопходне, јер их је немогуће надокнадити из алтернативних извора енергије, који су у овом тренутку знатно скупљи, истиче Бајатовић.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да је изградња гасовода "Јужни ток" важна за Европу и Србију, јер доноси гас из нових извора и да очекује да ће Русија и ЕУ постићи договор о том пројекту.

Бајатовић је на скупу у организацији листа The Economist, "Свет 2014." рекао да ће "Јужни ток" смањити ризике, повећати стабилност у испоруци гаса, а имаће утицаја и на повећање конкуренције на тржишту.

"С обзиром на предвиђени степен повећања енергије у наредном периоду, те количине гаса су неопходне, јер их је немогуће надокнадити из алтернативних извора енергије, који су у овом тренутку знатно скупљи од било ког другог енергента или атомске енергије", навео је Бајатовић.

Према његовим речима, економско тржиште света помера се ка земљама са растућим економијама, пре свега у Азију и због тога Европа мора да пружи озбиљан геостратешки економски одговор да би била конкурентна.

"Постоји озбиљна основа да се Москва и Брисел, односно Москва и националне економије европских држава договоре како да се направи договор у корист обе стране", нагласио је директор "Србијагаса".

Бајатовић је додао и да је пројекат "Јужни ток" озбиљан геостратешки пројекат где Русија има исте интересе као и Европа.

Европска комисија затражила је раније да се пројекат "Јужни ток" ревидира како би се ускладио са директивама ЕУ.

Градња деонице међународног гасовода "Јужни ток" у Србији почела је 24. новембра и требало би да буде завршена за две године. Вредност тод дела пројекта је 1,9 милијарди евра, а реализује га предузеће Јужни ток Србија, у којем руски Гаспром има 51 одсто, а "Србијагас" 49 одсто власништва.

Гасовод "Јужни ток" требало би да доведе руски гас до купаца у југоисточној и западној Европи цевима испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније до Италије. Вредност пројекта је око 16 милијарди евра, а испоруке гаса би требало да почну 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво