Дачић: Три пројекта за средства од Кине

Србија ће на Самиту кинеског премијера и шефова влада 16 држава Средње и Источне Европе предложити три пројекта у вези са енергетиком и инфраструктуром, рекао премијер Ивица Дачић. Кина ће издвојити 10 милијарди долара за финансирање пројеката из 16 европских држава, каже Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Србија на Самиту кинеског премијера и шефова влада 16 држава Средње и Источне Европе кандидовати три пројекта који су, пре свега, у вези са енергетиком и инфраструктуром.

Кина је, за финансирање пројеката из 16 европских држава, издвојила 10 милијарди долара.

"Један пројекат је у вези са ревитализацијом и изградњом новог блока Термоелектране 'Костолац', у вредности већој од 700 милиона долара, а други се тиче изградње једног дела ауто-пута на Коридору 11 - од Обреновца до Љига", рекао је Дачић српским новинарима у Букурешту.

Трећи пројекат је заједничка идеја Мађарске и Србије, за коју је кинеска страна веома заинтересована, а реч је о реконструкцији пруге на Коридору 10 од Будимпеште до Београда.

Како је Дачић рекао, на самиту ће бити усвојен Акциони план сарадње у наредним годинама.

Премијер Србије имао је и састанак са председником Владе Кине Ли Кећијангом, на којем је, поред пројеката обухваћених овом иницијативом, било речи и о другим темама. Дачић је рекао да је Самит Кина - земље Средње и Источне Европе веома важан за Србију.

"За нас је важно да имамо што више кинеских инвестиција у Србији, а компаративна предност Србије у односу на других 16 земаља Средње и Источне Европе јесте то што практично једина има споразуме о слободној трговини са ЕУ и другим земљама, као што су Русија, Казахстан, Азербејџан", рекао је Дачић.

Рекао је да је Србија предложила и да се нада да ће то бити усвојено, да у Београду, у склопу ове иницијативе, буде седиште Секретаријата који би се бавио развојем инфраструктуре.

На питање да ли ће спор који се у Србији води са једним кинеским инвеститором бити тема разговора са кинеским премијером и да ли ће то утицати на међусобне односе, Дачић је рекао да је то исувише ситно питање за овако велики догађај.

"Србија има веома велике симпатије према Кини и кинеским инвеститорима. Ако је било неких неправилности оне треба да се исправе, али то не би требало да има било какве последице по наше економске и политичке односе", рекао је српски премијер.

Дачић је раније данас у Букурешту разговарао и са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"Веома смо отворено и пријатељски разговарали, а Орбан је јасно истакао да Мађарска, када је реч о европским интеграцијама, подржава Србију и сматра да је Влада Србије много урадила у протеклом периоду и да сходно томе преговори о чланству што пре треба да буду отворени", рекао је Дачић.

Подсетио је да је већ раније било договорено да буде одржана заједничка седница двеју влада и то у Београду, а како је рекао, обе стране се надају да ће она бити одржана у првим месецима следеће године јер Мађарску у априлу очекују парламентарни избори.

у делегацији Србије су још и министри Зорана Михајловић и Александар Антић. У Букурешту је министарка енергетике с румунским колегом Константином Ницом разматрала енергетско повезивање двеју земаља, и то путем градње гасовода, нафтовода и далековода.

"Ту су гасне интерконекције Арад-Мокрин, ту је нафтна конекција између Румуније и Србије о чему ћемо посебно разговарати, и наравно изградња преносне мреже од 400 киловолти, о чему се већ озбиљно разговара", каже Зорана Михајловић. 

Како истиче, баш због тога је договорено да се убрзо организују састанци у Београду, где ће заједно са јавним предузећима, која су и с једне и с друге стране укључена у послове, бити размотрена реализација пројеката.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи