Отворен "Сајам шљиве" у Осечини

На сајму се окупило више од 200 произвођача из Србије и бивших југословенских република, који су изложили "све од шљиве", по којој је ваљевски крај најпознатији у Србији.

Отварајући, после испаљених прангија, Сајам шљиве, Борка Вучић, председник Фонда за дошколовавање младих пољопривредника Србије, рекла је да је време да се више окренемо економском и финансијском јачању Србије, а да се у томе рачуна на велики допринос и подршку младих пољопривредних произвођача, међу којима и произвођача шљиве.

Истакнуто је да се у Србији произведе више од 450.000 тона шљиве. Њена производња, захваљујући мерама Министарства пољопривреде, које субвенционише набавку воћних садница и подизање нових засада, стално се повећава, али је још испод могућности.

Од укупно произведене шљиве, више од половине заврши у ракији, која још није постала српски бренд.

Годишње се извезе свега 3.000 тона суве шљиве на тржиште Руске Федерације, али је то далеко испод тражње, јер су за суву шљиву из Србије заинтересоване и остале европске земље.

Извозом суве шљиве само лане зарађено је 25 милиона евра. Некада се из Србије извозило чак десет пута више суве шљиве, али је, због небриге за развој шљиварства у протеклим годинама, ово тржиште изгубљено и сада се тешко враћа.

Током сајма у Осечини ће бити одржано и такмичење у припремању традиционалних јела, приређена изложба домаће радиности, организовано печење ракије, кување пекмеза, а наступиће и фолклорна друштва из Словеније, Хрватске, Србије...

Последњег дана сајма, у недељу, биће проглашен најуспешнији произвођачи суве шљиве, ракије и осталих прерађевина од шљиве, а неће изостати ни проглашење најбољег произвођача шљиве у овом крају Србије.

Повезане вести:

Више од 200 излагача на Сајаму шљива у Осечини

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи