Малопродајне цене у августу више 0,2 одсто

Цене на мало робе и услуга у Србији у августу 2008. у просеку су биле више за 0,2 одсто у односу на претходни месец, док су цене робе биле ниже за 0,3 одсто, а цене услуга повећане за 1,5 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

У августу 2008. године, у односу на децембар 2007, цене на мало су повећане за 6,5 одсто.

Трошкови живота у Србији у августу 2008, у односу на претходни месец, у просеку су виши за 0,1 одсто, а у односу на децембар прошле године трошкови живота су повећани за 5,9 процената.

Разлика између индекса цена на мало и индекса трошкова живота је последица различитог утицаја раста цена појединих артикала на формирање ових индекса.

У текућем месецу цене пољопривредних производа ниже су за 8,7 одсто, цене јаја су више, док су цене рибе незнатно снижене, а индустријско прехрамбених производа у просеку су више за 1,1 одсто.

Током августа забележено је повећање цена пиринча, свежег меса и месних прерађевина, масноћа, шећера, кондиторских производа.

Цене пића у просеку су повећане за 1,5 одсто, а цене дувана су остале на истом нивоу.

Цене индустријско непрехрамбених производа у просеку су ниже за 0,4 одсто, јер је у овој групи производа забележен пад цена деривата нафте, док су цене електричне енергије за домаћинства и уџбеника повећане.

Цене услуга у просеку су повећане за 1,5 одсто, јер су поскупели обавезно осигурање од аутоодговорности, таксе за држање моторних возила, међумесни превоз, градски превоз, као и претплатне месечне карте за превоз запослених у граду, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво