Читај ми!

Ракија спремна, закон недопечен

Продаја ракије на сивом тржишту годишње оштећују буџет Србије за око 200 милиона евра, кажу произвођачи. Очекује се да ће осамдесет одсто рода шљиве ове године завршити у казану, док би Закон требало да буде усвојен до краја године. Цена ракије за коју су плаћени сви доприноси три пута је скупља од оне на сивом тржишту.

Због ниске откупне цене шљиве, највећи део рода, који је двоструко већи него лане, биће прерађен у ракију. Регистровани произвођачи кажу да мањкавост Закона о ракији и продаја на сивом тржишту годишње оштећују буџет за око 200 милиона евра.

Према подацима Удружења Српски плодови, од скоро 600 хиљада тона шљиве, за извоз и прераду купљено је тек 80 хиљада тона.

Главни разлог смањеног откупа је цена од око десет динара за килограм. Стручњаци процењују да ће готово осамдесет одсто рода завршити у казану.

Горан Мијаиловић из Чумића код Крагујевца каже да је све спремљено за прављење ракије.

"Род шљиве ове године је велики, биће је доста. Дестилација је почела, флаше су спремљене, етикете, али како ћемо продати ракију то је питање. Ми плаћамо ПДВ, плаћамо све таксе, други не плаћају ништа".

Акциза по литру ракије је 117,27 динара, а ПДВ око 400 динара. У Удружењу "Српска ракија" процењују да се годишње произведе око 60 милиона литара ракије, а да се легално прода само десетак одсто.

Када помножите количину која није регистрована на коју се не плаћају акцизе и ПДВ на годишњем нивоу, дођемо до фрапантне цифре од две стотине милиона евра које годишње заобиђу буџет Србије", објашњава Драган Ђурић из Удружења "Српска ракија".

Закон о ракији не односи се на физичка лица која производе ракију, самим тим су и ван инспекцијске контроле. Од око 20 хиљада произвођача, регистровано је само њих 300.

Произвођач Иван Урошевић каже да очекује да закон који је у најави регулише промет алкохолних пића, "ко је то и ко може да се бави прометом".

"Мора да се предвиди да се ракија у угоститељским објектима продаје у оригиналној амбалажи, да ли ће то бити мала паковања, прилагођена угоститељима", рекао је Урошевић.

На сивом тржишту, литар ракије произведене без одговарајуће контроле продаје се за 300 динара, а она у оригиналној амбалажи, за коју су плаћени сви доприноси, три пута је скупља.

Агроекономиста Миладин Шеварлић истиче да је потребно закон ускладити са законима Европске уније.

"За спровођење Закона о ракији, који би требало усагласити са прописима Европске уније, претходно треба обезбедити материјалну основу. Донети подзаконске акте која би се усвојила у пакету са предложеним законом", рекао је Шеварлић.

Закон о ракији требало би да буде усвојен до краја године. У изради тог акта учествују представници Министарства пољопривреде и произвођача ракије, који предлажу да им се прикључе и представници Министарстава финансија и трговине.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи