Читај ми!

Николић у Лесковцу

Србија је у последњих неколико деценија заостајала, јер прави људи нису у право време били на власти, рекао председник Србије Томислав Николић. Председник истакао да се ствари полако мењају и да ће бити нових инвестиција, производа и запошљавања.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је Србија у последњих неколико деценија заостајала, јер прави људи нису у право време били на власти, али да се ствари полако мењају и да ће бити нових инвестиција, производа и запошљавања, што, како је рекао, не може да се догоди ако нема поштења у Србији.

Николић је у Лесковцу рекао да је у Србији изгубљен однос према поштењу, моралу и честитости, а да је постао манир да се украде, склони, не плати и сакрије.

"Када је дошло право време да запошљавамо, подижемо земљу и индустрију, ушли смо у приватизацију која је уништила предузећа и оставила раднике без посла", нагласио је Николић.

Напомињући да је и сама држава крива за то, Николић је указао на превелике намете које послодавци имају за запошљавање радника и критиковао драстичну разлику у финансирању радних места које отварају страни инвеститори у односу на домаће.

"Са оволиким наметима за запослене нема новог запошљавања. Ако држава страном инвеститору финансира радно место, што не финансира и домаћем, што су они у неравноправном положају? Што домаћи добије две до три хиљаде евра по запосленом, па и то тешко оствари, а странац добије 10.000. Шта је он вреднији од нашег човека", упитао је Николић, који је на крају посету Лесковцу присуствао уручењу уговора о обављању стручне праксе најбољим дипломцима у Скупштини града Лесковца.

Николић је нагласио да много тога у Србији мора да се промени истичући да смо улетели као "неспособан у коло да заиграмо са онима који су ту одавно".

"Није то баш могуће, мора да се припреми и држава и народ и то управо од вас очекујем", поручио је Николић дипломцима.

Он је рекао да је задуживање Србије дошло до краја, да се "ластиш затегао до самог пуцања", тако да то више није опција, али да треба улагати у пољопривреду, развој и индустрију.

Председник Николић је рекао да Лесковац треба да буде индустријски град и град напредних пољопривредника и да мора да се схвати да ће прехрамбена индустрија ускоро битри основна грана која ће да вуче Србију напред.

"То смо запоставили и зато смо сиромашни, зато нас други хране", указао је председник.

Систем ће функционисати другачије

Говорећи о обиласку предузећа за производњу текстила "Бим Текс" и пластеника пољопривредног произвођача Јовице Стојановића, Николић је рекао да су и ту на видело изашли проблеми које држава ствара привредницима и да ће Влада Србије морати да размишља о свему, па и ситном произвођачу.

Погон за производњу памучног конца у вредности од 1,4 милиона евра предузећа "Бим Текс" у Лесковцу пуштен је у рад. Та компанија је један од лидера на тржишту Србије у производњи различитих типова предива за све врсте плетаћих технологија, има годишњи капацитет већи од 1.000 тона годишње, а 60 одсто извози на тржиште ЕУ.

"Бим Текс" запошљава 99 радника, од којих су чак 52 недавно примљена у рад, а из буџета Града Лесковца добиће подстицајна средства у висини од 120.000 динара по раднику.

Председник Николић је скренуо пажњу на проблем распарчаног земљишта, будући да је пољопривредно земљиште у Лесковцу издељено, тако да су засебне њиве малих површина.

Николић је рекао и да постоји воља и ентузијазам и да мисли да ће након промена у Влади читав систем другачије да функционише.

Председник се осврнуо и на пут ка ЕУ истичући да је највећа жеља Србије да стигне у ЕУ, али да је у међувремну отворила многа врата у напредним земљама света - у Африци, Азији и Латинској Америци.

Он је честитао локалној самоуправи Лесковца на оствареној идеји да академцима пружи могућност стручне праксе наглашавајући да то треба да буде подстицај за све друге општине, а да ће бити срећан када што мањем броју академаца буде било потребно да се обзбеђује пракса, односно када већи број њих одмах по завршетку студија нађе посао.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је поручио да ће академци бити у могућности да у наредних годину дана стекну драгоцено радно искуство и начине први корак ка запошљењу.

Цветановић је рекао да су дипломци бренд Лесковца и да им локална самоуправа даје шансу, јер су они будућност и снага тог града и читаве Србије.

Током посете Лесковцу, Николић је обишао и пољопривредно газдинство Јовице Стојановића у селу Кумарево код Лесковца, које ће ове године произвести око 20 вагона паприке.

Николић је разговарао са Стојановићем о проблемима са којима се он сусреће као један од већих произвођача паприке у Лесковцу са 120 пластеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво