Читај ми!

Мањи порези на зараде, већа запосленост?

Порези и доприноси за запослене биће смањени да би се смањила сива економија и подстакло запошљавање. Како је сваки други млађи од 30 или 35 година без посла, Влада размишља о посебним олакшицама за њихово запошљавање. Из Уније пслодаваца Србије поручују да то лако може да се заврши отпушањем старијих, а запошљавањем младих радника.

Промена радног законодавства, пензионог система, пореза, Закона о планирању и изградњи, приватизација предузећа и фудбалских клубова, неке су реформи које Влада најављује како би економију поставила на здраве ноге. Иако се још не знају детаљи, Фисклани савет, синдикати и предузетници кажу, намере су добре и неопходне, смао да се спроведу.

Већ дуго је у Србији превелико све што не ваља - јавни дуг, минус у буџету, незапосленост, утаја пореза, трошкови за плате и пензије. Међутим, коначно је, после вишегодишње приче о променама, из врха власти орочен њихов почетка - крај године, евентуално крај зиме.

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета каже да је веома битно да се читав пакет реформских закона усвоји што пре и да се с рефомама крене већ ове и следеће године.

"Уколико се буде чекало, ни најбољи пакет закона неће моћи да нам помогне за годину дана", каже Вучковић.

За сада се зна да ће бити смањни порези и доприноси за запослене да би се смањила сива економија и подстакло запошљавање. Како је сваки други млађи од 30 или 35 година без посла, Влада размишља о посебним олакшицама за њихово запошљавање.

Душан Коруноски из Уније послодаваца Србије рекао је да то врло лако може да се заврши отпушањем старијих радника, а запошљавањем младих радника што, како каже, никоме у  земљи није циљ.

Оно што би послодавцима одговарало јесте да се намети на рад смање са садашњих 65 одсто зараде на око 40 процената, блиско ономе што је највљивао садашњи министар привреде.

"Инспекције тренутно не јуре сиву економију и онда се њима исплати, зашто би платили па и пет одсто намета на плате, ако их нико неће казнити или забранити им рад. Ако инспекције буду радиле свој посао, врло брзо ће се видети да се некима који су тртенутно у сивом сектору исплати да се легализују, под условом да намети на плате буду мање него што су сад", каже Душан Коруноски.

Држава ће морати да смањи трошкове а могуће је, кажу упћени, да ће одустати и од планираног минималног повећања пензија и плата у јавном сектору наредне године. С друге стране, мораће да повећа приходе. За сада, у Влади не планирају повећање ПДВ-а.

"Смањење неких пореза уз висок буџетски дефицит значи да мора да дође до повећања других пореза - на имовину, на добит предузећа. Ако све то не буде довољно, онда ће се разамишљати о повећању ПДВ-а и акциза", каже Вучковић.

То значи да ћемо уз мање зараде имати веће трошкове.

Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката каже да су увек грађани терет реформи носе на својим плаћима.

"Све мере су изузетно болне заначе и отпуштање радника и оно што ће наш услов услова ће бити је социјално збрињавање свих оних који применом ових мера остану без посла", каже Савићева.

Много се очекује и од најављне реформе јавне управе и пензионог система - не би ли се коначно променила слика да сваки од 300 хиљада запослених у производњи практично издржава више од 20 људи, а да у многа места стиже више чекова за пензије него плата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво