ЕБРД жели да улаже у Србију 250-280 милона евра годишње

Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Томас Миров најавио је, у интервјуу Таnjугу, жељу те међународне финансијске организације да у српску привреду, током наредног средњерочног перода, улаже 250 до 280 милиона евра годишње.

Миров, који ће 1. септембра доћи у прву посету Србији од када је пролетос изабран за челника ЕБРД, истакао је намеру Банке да снажно подржи изградњу кључних инфраструктурних објеката у Србији.

"Банка може да игра велику улогу, као суинвеститор у обављању радова на путном правцу Коридор 10, као и Коридора седам на Дунаву", рекао је Миров и истовремено указао на банчину заинтересованост да да помогне у изградњи и реконструцији локалних инфрастурних објеката у нашој земљи.

ЕБРД такође, према речима њеног председника, жели да подржи окончање процеса приватизације у Србији, пружи подршку развоју локалних предузећа, посебно у корпоративном и пољопривредном сектору, као и да подстакне пограничне инвестиције и прилив атрактивних страних директних улагања.

Реализација програма за повећање енергетске ефекасности у Србији такође се, према речима Мирова, може обављати уз помоћ средстава ЕБРД.

Банка ће, осим тога, помоћи и консолидацију банкарског система у Србији, између осталог кроз улагања у хартије од вредности, подстицање развоја хипотекарног тржишта и лизинг кредита.

"Српска економија расте снажно и има потенцијал за јак успон у средњрочном периоду", оценио је председник ЕБРД, уз опаску да се морају испунити сви неопходни услови да би привредни успон наставио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи