Поново слободан извоз пшенице у Македонију

Од сутра без ограничења извоза пшенице у Македонију, јер престаје да важи спорна македонска уредба. Државни секретар Данило Голубовић истакао да је најважније да није дошло до "трговинског рата" између две земље.

Македонија ће сутра укинути спорну уредбу о ограничењу увоза пшенице у ту земљу, а српски стручњаци оцењују да је најважније што је Србија тај проблем решила инситутуционалним путем, у оквиру ЦЕФТА. Део уредбе који се односи на брашно престаје да важи 15. септембра.

У Министарству трговине навели су да ће извоз пшенице из Србије у Македонију сада моћи да се обавља без икаквих ограничења, након два месеца важења уредбе, која је условљавала увоз српског жита куповном македонске робе.

Македонија је меру о ограничењу увоза пшенице и брашна увела 1. јула. Мера је предвиђала да за килограм увезене пшенице македонски увозници морају да купе три килограма домаће, а за килограм увезеног брашна четири килограма домаћег жита.

Државни секретар Министарства пољопривреде Данило Голубовић истакао је да је укидање спорне македонске уредбе "сјајна вест", истакавши да трговинска освета не би ничему водила, већ би нанела штету привредним субјектима.

"Србија је у овом целом процесу заиста показала да су се наш курс и владина политика променили, као и да је наш имиџ у међународној заједници знатно побољшан", рекао је  Голубовић Танјугу.

Он је нагласио да је Србија, иако можда мало на своју штету, целу ситуацију испратила институционално, што је веома битно.

"Сазвали смо комитет ЦЕФТА, добили подршку свих чланица. Македонија је била та која је била лош момак у овој ситуацији, није било коректно што су пролонгирали моменат када ће скинути ову једнострано донету меру", рекао је Голубовић.

Он је истакао да је најважније да није дошло до "трговинског рата" и да традиционално добри трговински односи Србије и Македоније, као и пласман српске робе нису нарушени.

Када је реч о будућим механизмима за спречавање таквих једностраних потеза, Голубовић је рекао да сада постоји могућност да земља и пре заседања ЦЕФТА спреми контрамере.

"Сам комитет ЦЕФТА је приметио да неке земље то стално раде, сукцесивно и у истом периоду према истим земљама и производима, па убудуће имамо ту могућност", казао је Голубовић.

Сертић: Без администрирања државе 

Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић истакао је да Македонија у оквиру ЦЕФТА није смела да донесе такву одлуку која је усред жетве довела до тога да је извоз жита из Србије практично спречен.

Привредници сматрају да било која препрека и администрирање државе није добро и квалитетно, казао је Сертић.

"Разумемо да они штите своје произвођаче и интересе, али, с друге стране, то прави проблеме у целом региону", упозорио је Сертић.

Србија је, на пример, могла да уведе реципрочне мере за вино, поврће и неку другу робу, што би изазвало спиралу међусобних проблема, што није интерес ниједне државе, нити привредника, рекао је Сертић.

Према подацима ПКС, Србија годишње извезе око 50.000 тона пшенице и 45.000 тона брашна у Македонију. У јулу је извезено 67 тона брашна и 768 тона пшенице.

У Министарству трговине Србије навели су раније да, иако је Уредбом предвиђено да увоз пшенице и брашна у Македонију буде ограничен до 31. децембра ове године, спорни пропис у делу који се односи на пшеницу престаће да важи 2. септембра. Уредба о ограничењу увоза брашна из Србије престаће да важи 15. септембра, када ће и брашно моћи без ограничења да се извози у Македонију.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић раније је изразио очекивање да Македонија неће убудуће прибегавати било каквим рестриктивним мерама, јер је у интересу обе земље да проток робе буде слободан у оба правца.

Према његовим речима, уколико би се искористили сви потенцијали, обим робне размене између Србије и Македоније могао би да порасте са садашњих 600 милиона на милијарду евра.

Влада Македоније донела је одлуку да укине условљени увоз пшенице, јер је оценила да се тржиште пшенице стабилизовало и да су се створили услови за укидање заштитне мере условљеног увоза пшенице из иностранства.

Анализе македонског Министарства пољопривреде указују на то да је 95 одсто домаће производње већ откупљено, са чиме су се створили услови за повлачење заштитне мере.

Наведено је и да се завршава процес стабилизације тржишта брашна у Македонији и да се очекује да буде укинута мера условљеног увоза брашна у првој половини следећег месеца.

На састанку комитета ЦЕФТА у Београду 22. јула све чланице извршиле су притисак на Македонију да се обавеже да укине спорну одлуку у разумном временском року, који је око месец и по дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво