Регистар запослених за уштеде у буџету

Министарство финансија упутило Влади на усвајање Уредбу о изради јединственог Регистра запослених у јавном сектору. Регистар ће бити основ да се од 2014. године уведе централизована исплата зарада, наводи Министарство и истиче да би тиме држава могла да оствари уштеде и до 10 одсто.

Министарство финансија припремило је и упутило Влади Србије на усвајање Уредбу о изради јединственог Регистра запослених у јавном сектору, који треба да буде успостављен до краја септембра, саопштило је то министарство.

"Увођење Регистра запослених у јавним службама је битан сегмент структурних реформи јавног сектора, које је у јуну предложио министар финансија и привреде Млађан Динкић, кроз измене Закона о буџетском систему", наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да је увођење регистра запослених у јавним службама подржао и Фискални савет.

Регистар ће, по оцени Министарства финансија, "помоћи да се успостави ред у држави и биће основ да се од наредне године уведе централизована исплата зарада свим запосленима у јавним службама преко Управе за трезор.

Процењује се да би тиме држава остварила уштеде у буџету и до 10 одсто.

"Министар финансија ће путем регистра моћи да прати све издатке за запослене у јавним службама, као што су зараде, плаћања за прековремени и ноћни рад, бонуси, што ће створити услов да се елиминишу сви фиктивни и непотребни расходи у које министарство сада нема увид", наводи се у саопштењу.

Додатно ће, како се очекује, регистар омогућити да се направи детаљна анализа оптималног броја запослених у јавном сектору, како би се успешније спроводиле структурне реформе.

Регистар ће водити Управа за трезор у електронском облику, а сви буџетски корисници, на свим нивоима, биће у обавези да месечно достављају податке о броју запослених и ангажованих на раду по било ком основу, као и о њиховим примањима.

Уредбом је предвиђено да корисницима јавних средстава који не испуњавају обавезу достављања података до седмог у месецу за претходни месец или не доставе тачне податке, министар финансија може привремено да обустави исплату апропријација или плата или пренос трансферних средстава, односно припадајућег дела пореза на зараде и пореза на добит предузећа јединици локалне власти док не испуне обавезе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи