Читај ми!

Штедња и буџет на време услови за кредит

Србија може да очекује два кредита до краја 2014. године, укупно пола милијарде долара, каже за РТС нови директор канцеларије Светске банке за Србију Тони Верхеијен. На српској Влади је да покаже политичку вољу за спровођење тешких реформи, које су и услов за нове позајмице, каже Верхеијен.

Нови директор канцеларије Светске банке за Србију Тони Верхеијен рекао је за РТС да Србија може да очекује два кредита до краја следеће године, укупно пола милијарде долара. Према његовим речима, на српској Влади је да покаже политичку вољу за спровођење тешких реформи, које су и услов за нове позајмице.

Најављено је да је Светска банка вољна да одобри нови кредит за српски буџет, 250 милиона долара. Под којим условима ће он бити одобрен?

Верхеијен: Реч је о два зајма и први би био од 250 милиона долара под условом да Влада спроводи акциони програм који је усвојила у јуну и јулу, а који се тиче реформе јавних предузећа, као што је прелазак на њихово тржишно пословање, потом да се заврши реструктурирање државних предузећа или да се нађу стратешки партнери, као што је то случај "Јата". Други услов је да се за наредну годину усвоји буџет који ће бити у складу са реалном макроекономском ситуацијом.

Када тачно треба да видите да је урађен буџет за следећу годину?

Верхеијен: Уколико хоћемо да одобримо новац у овој години, буџет за наредну годину треба да буде усвојен до краја новембра.

Поменули сте два кредита, шта је са другим?

Верхеијен: Програм са српском Владом темељи се на два акциона плана, реформи јавних и реструктурирања државних предузећа, која би требало да буду окончана до краја 2014. и до тада можемо да дамо други кредит.

Колико новца може да се очекује у оквиру тог другог зајма?

Зависи од Владе, али може да се опет очекује од 200 до 250 милиона долара.

Како смо разумели, за Светску банку није уобичајено да новац даје земљи која нема аранжман са ММФ-ом.

Верхеијен: Ми обично пратимо процене ММФ-а о макроекономском систему и уколико га нема ми морамо да урадимо сопствене анализе, како бисмо нашем Одбору извршних директора објаснили због чега је и поред тога што програма са ММФ-ом нема, макроекономска ситуација у земљи стабилна и због чега желимо ту и да одобримо новац за буџет.

Али због чега мислите да ће то бити реалан буџет, шта је оно шта ће вас уверити и да је одржив?

Верхеијен: На основу наше процене коју смо урадили током лета показало се да су мере Владе у складу са смањењем дефицита, иако смо им пренели да је потребно резање трошкова за још пола процента.

Који је први сигнал који ће вас уверити да је Србија у том погледу на правом путу?

Верхеијен: Најпре желимо примену акционог плана, јер смо израчунали да без реформе јавних предузећа и реструктурирања државних, Србија има трошак у висини од два и по процента бруто друштвеног производа, што је веома високо и неодрживо. Потом желимо да у буџету за 2014. годину видимо смањење дефицита за пола процента у односу на овогодишњи ребаланс, а то одговара смањењу укупних расхода за један проценат.

Ви сте нови на овој позицији у Србији, коју сте преузели у тренутку када се Влада реконструише. Колико Вас то забрињава и где видите економске изазове за Србију?

Верхеијен: Главни изазови биће у томе да Влада буде одлучна и да се придржава оног што је дефинисала као сопствени програм, а реч је о тешким и болним реформама.

Да ли видите политичку вољу за спровођење тих тешких рефроми у Србији?

Верхеијен: Након разговора које сам имао са Владом, све указује на то да постоји политичка воља и ми морамо да је испратимо и да је подржимо колико је то могуће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи