Читај ми!

"Симпо" од петка у блокади

Рачун "Симпа" у петак ће бити блокиран због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање. "Симпо" најавио да ће у понедељак Влади доставити програм реструктурирања предузећа. Премијер Ивица Дачић поручује одлазећем министру Млађану Динкићу да нема право да предлаже стечај "Симпа".

Компанија "Симпо" дугује 5,7 милијарди динара за порезе и доприносе, али рачун ће им, како сазнаје РТС, у петак бити блокиран због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање. Међутим, компанија се нада да ће избећи блокаду. Кажу да имају план за реструктурирање, у оквиру којег је и програм исплате пореског дуга, који ће у понедељак доставити Влади и порезницима.

Како сазнаје РТС, рачун "Симпа" биће блокиран у петак око подне, због дела дуга у износу од 900 милиона динара, за шта им је опомена послата првог августа.

Реч је о дугу за пензионо и здравствено осигурање, који, по закону, не може да буде предмет конверзије, јер не иде у буџет државе већ на рачуне фондова. Блокада на основу друге опомене, за већи дуг, ступа на снагу у понедељак.

"Симпо" неће да уђе у репрограм и дуг отплати на 24 рате, јер, како сматрају у тој компанији, тиме се не решава проблем.

Председник Надзорног одбора Симпа Бора Милачић каже да не прихватају предлог да држава преко стечаја преузме власништво, јер би "Симпу" требало најмање пола године да се извуче из те приче и поново покрене производњу.

"То би утицало и на односе са банкама и другим повериоцима. Не бежимо од обавеза, не тражимо опрост дуга, већ подршку за програм који води очувању радних места", каже Миличић.

Међутим, одлазећи министар Млађан Динкић категоричан је када је реч о блокади рачуна те компаније. Динкић каже да ће свој мандат завршити са "комплетно уведеном нултом толеранцијом" за неплаћање пореза и да наредне недеље више неће бити ниједно предузеће у статусу пореског дужника.

Каже да ће сутра ујутру бити блокиран рачун компаније "Симпо" и да ту "нема никакве дилеме". Динкић је навео и да "Симпо" није "преко ноћи блокиран, него му је прво упућена молба да конвертује дуг у капитал".

Динкић не верује "Симпу" - каже да је та компанија пре четири године преварила Владу тврдњом да је у реорганизацији и да тражи стратешког партнера, а да сада тражи одлагање одлуке да им се дуг конвертује у власништво државе.

"Људи који имају свој приватни интерес у 'Симпу' избегавају ово и траже политичке везе, конкретно помоћ од Ивице Дачића, да их као и много пута до сада, заштити. Мислим да то сада не може да прође, јер је јасно да је већина у овој влади и будућој за нулту толеранцију за неплаћање пореза", рекао је Динкић.

Премијер Ивица Дачић одговара да Млађан Динкић и одлазеће министарство не могу да предлажу мере које имају политички карактер, попут стечаја компаније "Симпо", већ да то мора да сачека новог министра и ново министарство.

"Када се предлаже да у стечај иде компанија у којој ради 5.000 - 6.000 људи, то није тачка која се ставља под текућа питања на седници Владе", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је због познатих односа са одлазећим министром Динкићем стигла веома некоректна интерпретација догађаја везаних за "Симпо".

"Динкић упорно покушава да каже да ја штитим 'Симпо' и да сам зато скинуо ту тачку са дневног реда седнице Владе", рекао је Дачић. Он је објаснио да та тачка уопште није била на дневном реду и да он није учествовао у разговорима о "Симпу", него кабинет потпредседника Владе Александара Вучића.

"Пошто Вучић није био на тој седници, нисам хтео да ту тачку стављам на дневни ред, јер ме његов саветник Синиша Мали обавестио да је договорено да то не иде на ту седницу", рекао је премијер.

Додао је да је супротно договору, Министарство финансија хтело да наметне то питање на дневни ред седнице Владе.

Дачић је нагласио да исти принцип мора да важи за све - и компанију "Тигар" из Пирота и за "Симпо" из Врања.

"Нико не прича о томе да 'Симпо' не треба да плати порез, то је глупост, али шта ћемо са приватним лицима која дугују. Више пута смо приватне компаније ослобађали плаћања пореза и доприноса," рекао је Дачић.

Додао је да се разговора о моделу на који ће се обавити реорганзација "Симпа" и других компанија. "То није мој посао и нисам се тиме бавио. Не знам зашто се то повезује са мном, вероватно зато што је челник 'Симпа' Драган Томић из Социјалистичке партије Србије", оценио је Дачић.

Премијер је рекао и да га Динкић није питао када је са Томићем преузимао "Шик копаоник" у Куршумлији.

План реструктурирања у понедељак

Иако је рок за захтев за конверзију пореског дуга у капитал државе или измиривање дуга истекао данас, компанија "Симпо" је најавила да ће у понедељак, 26. августа, Влади доставити програм реструктурирања предузећа који ће садржати и план исплате пореског дуга. 

У "Симпу" кажу да је о намери компаније јутрос обавештена и Пореска управа. Пореска управа је, иначе, "Симпу" запретила блокадом рачуна, ако данас не достави захтев за конверзију дуга у државно власништво или не измири пореске дугове.

"Симпо" је подсетио да је у новембру прошле године Влади Србије доставио стретагију за унапређење и развој компаније, па ће програм реструктурирања, како кажу, бити допуна те стратегије.

Компанија је навела и да не постоје оправдани законски разлози за блокаду њеног рачуна.

"Блокада рачуна неминовно би довела до заустављања производње и губитка послова по потписаним уговорима са партнерима у земљи и иностранству, попут највећих светских компанија као што су ИКЕА, КИКА, француског Рош Бобоа и многих других", упозорио је "Симпо".

Компанија је истакла да је спремна да у договору са надлежном државним органима измири своје пореске дугове.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво