Читај ми!

НАЛЕД: Услови пословања нису бољи

Прва половина године није донела значајнији бољитак грађанима и привреди Србије, јер није било побољшања услова пословања, оценила Национална алијанса за локални економски развој.

Национална алијанса за локални економски развој оценила је да прва половина године није донела значајнији бољитак грађанима и привреди Србије, јер ни у другом кварталу није било ефеката побољшања услова пословања.

"Неке започете реформе нису окончане, а дискутабилни су и ефекти неких новоусвојених прописа", наводи се у Кварталном извештају НАЛЕД-а о стању регулаторне реформе у Србији.

Директорка тима за регулаторне реформе у НАЛЕД-у Јелена Бојовић рекла је на представљању извештаја да су измене пореских закона које су обележиле квартал, више имале за циљ раст буџетских прихода него смањивање терета за привреду.

Како је навела, пример за то су и промене Закона о порезу на доходак грађана кроз повећање неопорезивог дела плате и смањење пореза.

"Рачуница НАЛЕД-а показује да нема уштеде за послодавце. На добитку је Фонд ПИО за 27 милијарди динара, највећи губитници су општине, док радници могу да очекују нето зараду већу за 47 динара", рекла је Бојовић.

Када је реч о изменама пореза на доходак грађана који је локалним самоуправама одузео део средстава, као и о изменама пореза на имовину, Бојовић каже да је неизвесно да ли ће градови и општине моћи да надокнаде губитак због чега је могуће очекивати ново повећање пореза, такси и накнада на локалу.

Бојовић је додала да у другом кварталу није усвојен ниједна препорука привреде дата кроз Свеобухватну реформу прописа или у Сивој књизи НАЛЕД-а. "Остало је нерешено још 66 препорука СРП-а, које би донеле уштеде привреди од 36 милиона евра и 56 препорука Сиве књиге", истакла је Бојовић.

Незаконито понашање институција

Правни консултант Ђорђе Вукотић рекао је да се бројним законима уноси правна несигурност.

Како каже, уочено је и незаконито понашање институција, јер Републички геодетски завод, Управа за ветерину и Комисија за заштиту конкуренције већ три месеца наплаћују таксе у износима за које немају сагласност Министастарства финансија и привреде.

Вукотић је навео да Геодетски завод и даље наплаћује две таксе за једну услугу, а да је лоше поступање уочено и код Пореске управе, чије филијале одбијају да у статус паушалца преведу пореске обвезнике који за то испуњавају услове.

Како пише у извештају, и даље нема већег напретка на изменама Закона о раду, а проблем је и што Влада и Скупштина усвајају законе без квалитетне јавне расправе и анализе ефеката.

"У другом кварталу, од 29 усвојиних прописа важних за привреду, чак 20 је донето по хитном поступку", наводи се у извештају.

Једини једношалтерски систем који је у Србији до сада спроведен је у Агенцији за привреде регистре, а остаје да се види да ли ће прорадити јединствени шалтер за издавање грађевинских дозвола.

"Проблем је и неажурно функционисање катастра непокретности", наводи се у извештају и додаје да су рокови Пореске управе су прекратки и за отклањање грешке у пореској пријави даје се рок од три дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи