Читај ми!

Рекордни минимум камате у еврозони

Европска централна банка снизила камату на 0,5 одсто, што је најнижа стопа до сада. Циљ је да тако до краја године стимулише економски опоравак чланица Европске уније.

Због лоше економске ситуације и рекордне незапослености у еврозони, која је у марту прешла 12 одсто, Европска централна банка снизила је основну каматну стопу на пола процента, што је најниже до сада.

Одлука Европске централне банке била је очекивана, а њен председник Марио Драги најавио је пре месец дана да ће предузети све мере како би се побољшала економска ситуација у Европи и стимулисао привредни раст.

У Шпанији је без посла готово 27 одсто становништва, у Грчкој још више. На одлуку је утицала и смањена активност приватног сектора, нарочито у Немачкој.

"Смањење каматне стопе треба да допринесе економском опоравку до краја године. Наша монетарна политика остаће прилагодљива колико год је потребно" каже председник Европске централне банке Марио Драги.

Прогнозе за Италију нису баш утешне. Најновији извештај ОЕЦД-а предвиђа пораст фискалног дефицита изнад европског лимита током ове и наредне године. Тако прве празничне дане на месту италијанског премијера Енрико Лета проводи радно. После посете Берлину и Паризу, на реду је био и Брисел.

"Незапосленост, највећи проблем нашег друштва, главна је тема свих састанака које сам имао. Враћам се у Рим са јасном идејом шта италијанска влада да учини да би Европски савет у јуну послао конкретне поруке. Тражићемо да главна порука буде борба против незапослености младих", каже премијер Италије Енрико Лета.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо верује да ће италијанска влада на кредибилан начин спровести мере за стимулацију привредног раста, које је најавио премијер, како би дефицит био мањи од три одсто бруто домаћег производа и буџет остао уравнотежен.

То је важно, како је рекао, за дугорочно смањење садашњег великог дуга.

Међутим, према прогнозама ОЕЦД-а, трећа економија еврозоне ослабиће проценат и по током године, а потом забележити слаб раст од пола процента.

То значи да ће нова влада морати да предузима нове буџетске мере, без ублажавања фискалне политике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво