Читај ми!

"Србијагас" дугује милијарду евра

Дугови предузећа "Србијагас" износе више од милијарду евра, изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић. Министарка представила план реструктурирања тог јавног предузећа и истакла да оно неопходно како бисмо имали квалитетнији гас, ниже цене и бољу испоруку.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да "Србијагас" има озбиљне финансијске проблеме и да дугови тог предузећа износе више од милијарду евра. Гостујући на РТС-у, Михајловићева је навела да "Србијагас" неће бити угашен, али ће бити реформисан.

Михајловићева је, на конференцији за новинаре, рекла да је "Србијагас" прошле године имало капитал 26 пута мањи него годину раније. Разлог за око 22 одсто дуговања је разлика у набавној и продајној цени гаса, док су остало дугови јавног и приватног сектора и последице одређивања приоритета у пословању.

"Зато је неопходно реструктуирати то јавно предузеће како бисмо имали квалитетнији гас, ниже цене и бољу испоруку", рекла је Михајловићева и најавила да би "Србијагас", до краја 2013. године, требало да буде подељен на два предузећа у државном власништву.

Уз предложену реформу, трошкови "Србијагаса" могу да се смање за око 30 одсто, истакла је министарка, наводећи да је циљ Владе је да то јавно предузеће буде профитабилно што доприносећи са 10 до 15 одсто бруто-домаћем производу.

Представљајући полазне основа за реструктурирање "Србијагаса", министарка је рекла да би Влада Србије требало да, у наредних десетак дана, донесе план реформисања тог јавног предузећа и да су сва остала министарства дала позитивно мишљење о том плану.

Михајловићева је прецизирала да би прва фаза реструктурирања, која би требало да се заврши до краја октобра, обухватила финансијску и пословну консолидацију "Србијагаса" што би, у договору са Министарством финансија, обухватило репрограмирање обавеза и потраживања.

Потом ће, до краја године, дистрибуција и трговина гасом бити раздвојени од транспорта и складиштење гаса, рекла је министарка, нагласивши да нико од запослених у "Србијагасу" неће изгубити посао.

Предузеће које ће се бавити дистрибуцијом и трговином гасом зваће се "Србијагас", а предузеће које ће се бавити транспортом и складиштењем гаса збиће "Трансгас". То ће бити акционарска друштва 100 одсто у власништву државе, навела је Зорана Михајловић.

У трећој фази реформе планира се формирање "Српског енергетског холдинга", у којем би била предузећа "Трансгас", "Транснафта" и "Електромрежа Србије", а касније и Гасна складишта. Договор о формирању тог холдинга, који би био један од највећих у региону, очекује се до краја 2014. године.

Министарка је нагласила да реформисање Србијагаса не може да угрози реализацију пројекта гасовода "Јужни ток" већ "може да само допринесе да све оно што зависи од "Србијагаса", а пре свега од "Трансгаса" буде "ефикасније и боље". Према њеним речима, након поделе "Србијагаса", у заједничком српско-руском предузећу за "Јужни ток" биће задужен "Трансгас".

Зорана Михајловић је поручила да ће антикорупцијски тим министарства, коме је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић забранио улазак у фирму, обавити посао због кога је послат.

Председник Управног одобра "Србијагаса" Братислав Гашић је рекао да је на последној седници тог тела Бајатовић подржао 99,9 одсто решења предложених у плану рестуктурирања "Србијагаса" и да је остало да се "договори још пар ствари, и да то крене".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи