Читај ми!

Поново ради "Железара"

Смедеревска "Железара" од данас у погону. Почетак рада Железаре значи враћање више од 5.000 људи на посао, истакао министар финансија и привреде Млађан Динкић.

После девет месеци рада у такозваном тихом ходу, у "Железари" у Смедереву је у подне паљењем високе прећи покренута производња.

Почетку рада "Железаре" присуствовао је и министар финансија и привреде Млађан Динкић.

"Ово значи враћање 5.300 људи на посао у Смедереву и Шапцу. Неки ће до краја маја бити на свом радном месту и моћи ће да сигурно хране своје породице. Ово није само подршка Смедереву већ читавом металском комплексу Србије где ће бити отворено више хиљада нових радних места код коопераната 'Железаре'", нагласио је Динкић.

Министар је потврдио да је целокупна прва месечна производња "Железаре" продата, по берзанским ценама. Реч је о 70.000 тона са роком плаћања од 60 дана.

"Рекли смо да је држава преузела да води "Железару", али то није дугорочно решење, ми трагамо за озбиљним стратешким партнерима. Тренутно преговарао са једним од највећих произвођача челика у Европи о дугорочној технолошкој сарадњи", рекао је Динкић.

Министар је рекао и да држава покушава да са том великом компанијом покушава да направи уговор о дугорочној пословно-техничкој сарадњи како би "Железара" могла да добије сировине под повољним условима и на одложено плаћање.

"Ми смо заинтересовани да та сарадња прерасте у стратешко партнерство, што ће највише зависити од кретања на светском тржишту челиком", рекао је Динкић.

Како је истакао, у плану је договор о потписивању предуговора о томе да "Железара" снабдева Фијатове фабрике лимом за каросерије аутомобила.

"Ако се то оствари, ишли бисмо на изградњу новог погона за галванизацију. Потпуно је јасно да се на белим лимовима сада зарађује, а да се не зарађује на неким другим производима због ниске цене", објаснио је Динкић.

Након данашњег првог пробоја пећи и првих количина сировог гвожђа планира се да месечна производња у "Железари" буде 70.000 до 75.000 тона до краја године.

"Готови производи биће пласирани, пре свега 40 процената на италијанско тржиште, 20 на српско остало ће ићи у Немачку, Француску, Шпанију, Турску имамо и неке понуде из Ирана и тако даље", рекао је директор "Железаре" Иван Милошевић.

Тренутно у "Железари" од 5.300 радника, запослено је 3.000, а остали ће се враћати на своја радна места како се буде успостављао ритам производње, а то ће се, према најавама, догодити до краја овог месеца.

"Железара" Смедерево је у власништву државе Србије од јануара 2012. године, када је дотадашњи власник, амерички "Ју-Ес-стил", одлучио да је прода за један долар, јер је фабрика имала губитке изазване падом цене челика на светском тржишту услед економске кризе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво