Цела година туристичка сезона

Београд је прошле године посетило више од 630 хиљада туриста, од којих су скоро пола милиона страни. Њима је на располагању 61 хотел, а хостела има на сваком ћошку. Престоница је последњих година све популарнија филмска дестинација.

Број туриста у нашем главном граду расте од пет до десет одсто годишње. Туристичка сезона у Београду траје током читаве године.

Београд је прошле године посетило више од 630 хиљада туриста, од којих су скоро пола милиона страни. Њима је на располагању 61 хотел различите категорије од којих је највише оних са четири звездице. Ту је и 90 хостела и чак 420 апартмана у приватном смештају.

Директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов каже да је то довољно у овом тренутку осим у случајевима када се у истом тренутку организују две велике манифестације, па је тада већа потражња.

До пре неколико година Београд није имао ниједан хостел. Данас их је готово на сваком ћошку, а смештај у њима кошта од 10 до 30 евра.

"Највише гостију имамо од априла до октобра. То су углавном туристи са англосаксонског говорног подрушја, али има доста и Пољака. Мађара, Француза, Немаца", каже Јасмина Јефтић из хостела "Фер".

Све популарнији вид смештаја у Београду су приватни апартмани. У оним скромнијим, дан кошта око 20 евра по особи, а у оним најлуксузнијим - 50.

Београд је последњих година све популарнија филмска дестинација у којој светски познати редитељи снимају неке сцене из својих филмова. Сазнајемо да чланови филмских екипа током боравка у нашој престоници најрадије одседају у апартманима.

"Оглашавамо се на Интернету на свим светским претраживачима, на свим специјализованим сајтовима јер имамо апартмане који испуњавају све светске стандарде", каже Маја Кисин
из агенције "Кристал код".

Приватне апартмане категорише Градски секретаријат за привреду. Према некој процени, на један апартман који је категоризован дођу два која се издају на црно.

За власнике легалног приватног смештаја то је нелојална конкуренција, а град и држава сваке године губе много новца који се слива искључиво у приватне џепове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи