Читај ми!

Поштанска штедионица преузима РБВ

Од понедељка, 8. априла сви депоненти Развојне банке Војводине постаће клијенти Поштанске штедионице и наставиће слободно да располажу својим новцем, одлучила је Влада. Поштанска штедионица неће преузети више од 500 запослених у Развојној банци.

У суботу ујутру у Новом Саду биће потписан уговор којим ће Поштанска штедионица преузети део имовине и обавеза Развојне банке Војводине. Иначе, та банка према ранијем договору републичке и покрајинске владе престаје да постоји за три дана, а министри у Немањиној су проценили да су се стекли услови да Штедионица преузме депозите, део кредита и имовине Развојне банке.

Иако Развојна банка престаје да постоји у понедељак, банкомате су блокирали и врата за клијенте затворили већ у петакс. Ипак, 70 хиљада њених штедиша-  грађана, предузетника и компанија, немају разлога да брину, кажу у Влади.

Сви они од понедељка су клијенти Поштанске штедионице - она ће преузети депозите, обвезнице и део кредита Развојне банке. Смисао одлуке је, кажу, очување стабилности финансијског система.

Бранко Поповић, саветник министра финансија и привреде каже да је то финално решење за РВБ и подразумева да даљих трошкова неће бити.

"Други принцип којим смо се водили је да смо свој домаћи задатак урадили, анализирали смо алтернативе и проценили да ово решење подразумева најмањи трошак за пореске обвезнике", рекао је Поповић. 

На исти начин Поштанска штедионица је крајем прошле године преузела депозите Нове Агробанке. Преузела је и њене раднике, што неће бити случај са више од 500 запослених у Развојној банци.

Зоран Радоман, покрајински секретар за финансије каже да ће запосленима престати радни однос.

"Један део запослених,  27 људи, преузеће Развојни фонд Војводине, а очекујем да ће Развојна банка у стечају ангажовати више од 150 радника", рекао је Зоран Радоман.

За остале је кажу у покрајинској Влади направљен социјални програм и добиће минимум 300 евра по години стажа. Иначе, Поштанска штедионица преузеће укупно 17,5 милијарди динара депозита РБВ-а.

Од тога нешто више од шест милијарди нема одговарајуће обезбеђење, па ће како је и договорено у децембру, републичка и прокрајинска влада емитовати обвезнице за њихово покриће.  

"Преузимање депозита подразумева и стварање нових обавеза за Поштанску штедионицу. Те обавезе са собом повлаче и нужност пласмана, односно остваривање раста од прилива готовине. Преузимање даље значи емисију хартија од вредности, задуживање државе тј. пренос терета на будуће генрације", каже Малиша Ђукић, економиста.

О одлуци да Поштанска штедионица преузме депозите Развојне банке Војводине, у Централној банци нису желели да говоре, а они су ти који ће наредних дана формално одузети дозволу за рад РБВ-у.

Занимљиво је и да се на Београдској берзи трговало акцијама Развојне банке и да су оне коштале 10 одсто више него у четвртак. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво