Читај ми!

Храна појефтињује, милијарда и даље гладује

Већ шест месеци цена хране на светском тржишту у паду, али је и даље висока. Поред готово милијарду гладних, у свету живи милијарда гојазних.

Последњих месеци, храна у свету појефтињује. То је резултат боље међународне сарадње у снабдевању тржишта, али и пада тражње. Ипак, цене животних намирница и даље су високе, упозорава Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, уз подсећање да у свету гладује готово милијарду људи.

После вишегодишњих поскупљења хране због великих суша и производње биогорива светско тржиште основних животних намирница се стабилизује, саопштава Светска банка.

У односу на историјски максимум, прошлог августа, цене главних житарица, меса, уља и шећера ниже су девет одсто. Томе је допринело повећање извоза житарица из Јужне Америке, производња уља у Азији и боља дистрибуција и складиштење хране, чиме су смањени губици на путу од њиве до потрошача.

"Добра вест је то што на светском тржишту храна појефтињује већ шести месец заредом. Лоша вест је то што су цене хране у свету и даље високе", каже Хозе Куеста из Светске банке.

Појефтињење хране неће допринети смањењу гојазности у свету, у коме, поред готово милијарду гладних, живи милијарда гојазних.

"Епидемија гојазности шири се међу сиромашнима, који основне животне намирнице замењују јефтинијим и мање хранљивим. То није феномен само у развијеним земљама, већ и у земљама у развоју. Ако нешто не предузмемо, број гојазних удвостручиће се до 2030", каже Куеста.

Стручњаци оцењују да су неопходна већа улагања у пољопривреду, посебно у земљама у развоју, у чији аграр углавном улажу мали фармери.

Када би у тим земљама, улагања у аграр достигла 80 милиона евра годишње било би довољно хране за девет милијарди људи, колико се очекује да ће их бити на планети 2050. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво