Читај ми!

Најава опоравка еврозоне

Економије 17 земаља чланица Европске уније које користе евро рашће до краја године, најављују европски лидери упркос очекивањима да ће рецесија трајати дуже него што се предвиђало почетком године.

Европска унија предвиђа да ће економија 17 земаља чланица које користе евро расти солидно до краја ове године, иако очекује да ће рецесија трајати дуже него што се предвиђало пре три месеца.

У зимској прогнози Европска комисија наводи да ће бруто прозвод у еврозони ове године вероватно почети са падом за додатних 0,3 одсто. Ипак, Комисија процењује да ће еврозона током године бележити постепен раст, и да ће укупни резултати бити већи него у 2012. години.

"Садашњу ситуацију најлакше ћемо описати овако: имамо поразне податке с краја прошле године, охрабрујуће податке из скоријег периода, и веће поверење инвеститора за будућност. Одлучни потези које смо недавно повукли су утабали пут ка опоравку. Сад је важно да останемо на курсу реформи и избегнемо застоје", каже европски комесар за економију Оли Рен.

Председник најјаче европске економије позива не само своје Немце, већ и све становнике Европе да не гледају само кризу у еврозони и политичке потресе који из ње произилазе. Председник немачке Јоахим Гаук наглашава да у савременом свету са новим индустријским силама, само уједињена Европа може да остане глобални учесник.

"У прошлости Европе, правили смо погрешне потезе у неким кључним тренуцима. Сад то морамо да исправимо. Молим све грађане да Европу посматрају као заједницу истих вредности. Знам да постоје инцијативе да се у Великој Британији одржи референдум о чланству у Унији. Драги Енглези, Велшани, Шкоти и северни Ирци, волели бисмо да останете с нама. Потребно нам је ваше искуство најстарије парламентарне демократије", истиче Јоахим Гаук.

Ипак, земље попут Шпаније и Грчке више се брину о тренутном проблему незапослености. Нова процена Европске комисије каже да ће стопа незапослености у еврозони порасти ове године, и да ће премашити 12 одсто радно активног становништва. За Шпанију и Грчку, у којима већ не ради сваки четврти становник, то само значи нове протесте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво