Читај ми!

Назире се крај рецесији у еврозони

Еврозона дочекала крај прошле године са рецесијом већом од очекиване, а ни у једном месецу 2012. године економски раст није био у плусу. Економисти најављују да ће ова година бити успешнија, а неки већ виде знаке заустављања рецесије.

Крај 2012. године еврозона је дочекала са рецесијом већом од очекиване. Прошла година уједно је и прва од 1995. године, током које ниједног месеца економски раст није био у плусу. Добра вест је да ова година не би требало да буде лошија од прошле, а економисти већ виде знаке заустављања рецесије.

Тежак је пут до опоравка еврозоне, посебно кад и локомотива, највећа европска економија - Немачка, губи снагу. Од почетка октобра до краја децембра, бруто домаћи производ у седамнаест земаља које користе евро смањио се за 0,6 одсто у односу на претходна три месеца.

То је углавном последица истог толиког смањења немачког БДП-а. Штету је нанео пад извоза, јер је немачку робу теже продати док су традиционални купци у кризи.

И друга највећа економија, Француска, ослабила је за 0,3 одсто. Економисти, међутим, упркос проблемима, већ виде знаке заустављања рецесије, али се они, кажу, још не виде у статистичким подацима.

Економиста Комерцбанке Питер Диксон каже да ће се са одмицањем године угледати знаци стабилизације.

"Кад то кажем, не мислим на неке велике позитивне бројеве. Али они би већ у другом тромесечју требало да буду око нуле или нешто изнад ње", оценио је Диксон.

Велики минус забележила је португалска економија - чак 1,8 одсто, па је неминовно и незапосленост повећана на безмало 17 одсто, јер је у последња три месеца прошле године више од 50.000 Португалаца изгубило посао. Највише незапослених, поготово младих је у Алгарвеу и Лисабону и на острву Мадери.

Жозе Ларенсо из Комунистичке партије Португала каже да су то подаци који показују да је владина политика веома штетна по интересе Португала и португалских радника. Влада се, међутим, нада да ће, захваљујући тој истој политици, ове године преокренути драматичну ситуацију и отворити нова радна места.

Чему се тек нада влада Грчке, земље без премца у незапослености. Поново је оборен рекорд и најновији подаци кажу да је незапосленост 27 одсто, шест одсто више него пре годину дана. Међу младима до 24 године износи 62 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара