Читај ми!

Органско млеко и на нашем тржишту

На домаћем тржишту појавило се млеко из органске производње. Сточна храна произведена је без употребе минералних ђубрива, пестицида и хербицида, а млеко је због свог квалитета за девет динара по литру скупље од оног из стандардне производње.

После четири године припрема, на домаћем тржишту појавило се млеко из органске производње. Са фарме у Чуругу свакодневно ће стизати у београдски Имлек. Фарма гарантује да је сточна храна произведена без употребе минералних ђубрива, пестицида и хербицида, а млеко је због свог квалитета скупље од оног из стандардне производње.

На фарми у Чуругу краве се хране сеном од луцерке и хранивима без хемијских средстава. Ратарску производњу контролишу стручњаци сертификационе куће која има одговарајућу лиценцу.

Од грла која се лече антибиотицима млеко се уништава и не може да се помеша са оним, произведеним на органски начин.

"Имамо све папире да у сваком тренутку можемо да понудимо контролорима сертификационих кућа како производимо органско млеко", каже Александар Војкић са Велвет фарме у Чуругу.

Свакодневно са фарме у Чуругу у Имлек стиже скоро 17.000 литара млека првокласног квалитета, које је зато и скупље за девет динара по литру од млека из обичне производње.

"Припремали смо се годину и по дана за ову производњу. У зависности како тржиште реагује на млеко и прерађевине из органске производње, тако ћемо и ми повећавати производњу за домаће тржиште. Део производње наменили смо иностраном тржишту", каже Слободан Петровић из Имлека.

Млеко и прерађевине из органске производње упаковани су у препознатљиву амбалажу на којој је истакнуто да су то органски производи.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Дејан Крњаић каже да ће се подстицати и даља производња органске хране.

"Премије за млеко из органске производње биће веће него из обичне производње, што је доказ да је то млеко здравије по свим параметрима", каже Крњаић.

Министарство пољопривреде ове године издвојиће 200 милиона динара за даљи развој органске производње, јер је то шанса да и домаћем тржишту и иностраним купцима понудимо веће количине хране произведене без употребе хемије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво