Једеш данас, платиш на лето

Плаћање рачуна за храну у Србији могуће чековима одложити и до седам месеци. Чек на одложено постаје све актуелнији када се купују одећа, обућа, намештај, бела техника, плаћају зимовања и летовања. Међутим, продавци често омогућавањем плаћања на чекове додатно дижу цене својих производа.

Због економске кризе и ниског стандарда чек на почек враћа се на велика врата. Тако трговци и произвођачи бескаматно кредитирају купце. Чек на одложено постаје све актуелнији када се купују одећа, обућа, намештај, бела техника, плаћају зимовања и летовања, а трговци се утркују ко ће да понуди дужи рок отплате.

У Србији је могуће плаћање рачуна за храну чековима одложити и до седам месеци. Ако технику купите на исти начин, плаћање се може пролонгирати и до годину дана.

Тако, онај ко је пред Нову годину напунио фрижидер, последњу рату отплатиће тек средином лета. И онда када немају покриће на рачуну многи се лате чека на одложено, а о последицама брину касније.

Број издатих чекова и њихова вредност повећава се из године у годину. Током 2009. издато је око осам милиона чекова који су вредели више од 34 милијарде динара. Број чекова у оптицају прошле године био је готово за 600.000 већи, а вредност им је порасла за четири милијарде динара.

Трговци не очекују да ће Закон о редовности плаћања, који рокове за измирење обавеза ограничава на 45, односно 60 дана, битно променити тржишну слику.

Оливера Ћирковић из "Универекспорта" каже да ће скраћење рокова плаћања у привреди сигурно пореметити неке односе и угрозити ликвидност појединих предузећа.

"Међутим, ми ћемо се трудити да одржимо могућност одложеног плаћања за потрошаче што ћемо финансирати из сопствених извора, јер смо свесни да у временима кризе могућност одложеног плаћања потрошачима много значи", каже Ћирковићева.

Чекови на одложено су веома практични, али се заборавља на њихове скривене недостатке.

Душан Узелац са сајта Каматица каже да продавци често омогућавањем плаћања на чекове додатно дижу цене својих производа. "Они тим чековима финансирају, у ствари, тај период вашег почека и због тога су сви производи делимично скупљи", каже Узелац.

Сваки пети рачун у хипермаркетима плаћа се чековима на одложено. У другим радњама њихово учешће је између пет и 15 одсто.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да одложено плаћање чековима има и добру и лошу страну.

"Добра страна је та што ви можете да платите робу на један дужи период, а лоша страна је зато што плаћате нереално високу цену. Нереалне цене могу се отклонити једино тиме да држава отвори границе када је реч о увозу или да доведе озбиљан трговински ланац у Србију", каже Паповић.

Банке одлучују да ли ће нудити чекове или неће нудити, а клијенти најчешће добијају онолико чекова за колико имају покриће на рачуну.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. јан 2013, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Strašno

Jesti na kredit,meni je deda govorio ako danas nisi zaradio da kupiš sebi bar čarape ne sedaj za ručak.

(понедељак, 28. јан 2013, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

do 7 meseci?

Stice se utisak na kasama hipermarketa da onih koji placaju cekom "na pocek" ima vise nego sto to statistika tvrdi. Voleo bih da se varam!? OK, ali sta onda? Kada prodje tih 6 - 7 meseci i... Sta ce biti npr. u Julu ili avgustu? Kako izaci na kraj sa tim racunima odnosno dugovima koji samo rastu?