Инфлација неће бити већа од планиране

Гувернер Јоргованка Табаковић рекла за РТС да верује да инфлација неће бити већа од 5,5 одсто, колико је предвидела Народна банка Србије. Централна банка гарантује да ће девизни курс остати стабилан током целе 2013. године, рекла је Табаковићева.

Током ове године инфлација неће бити већа од 5,5 одсто, а Народна банка Србије гарантује да ће девизни курс остати стабилан, поручила гувернер Народне Банке Србије Јоргованка Табаковић.

"Треба веровати да ће инфлација остати до 5,5 одсто и то је колатерална последица мера и политике коју смо спроводили", рекла је Табаковићева гостојући у Дневнику РТС-а.

Гувернер НБС јер рекла да је од априла до децембра прошле године инфлација порасла за 9,5 одсто, од чега је удео поскупљења хране 6,6 одсто. Повећање цена хране учествује са 38,8 одсто у укупном повећању цена на тржишту.

То је нешто што треба уредити аграрном политиком. Ми имамо много монопола, много посредника, а не постоји ни робна берза, рекла је Табаковићева.

Повећање цена роба и услуга које су у надлежности Владе Србије неће имати велики утицај на инфлацију, јер таквих поскупљења није било целе прошле године.

Најављено поскупљење струје од 12 одсто учествоваће у инфлацији са свега 0,8 одсто, навела је Табаковићева.

"Не може да поскупи паркинг због повећања цене струје", нагласила је Табаковићева и додала да не може неко да се повећава цена одређених производа само зарад личног добитка.

Гувернер је нагласила да Народна банка Србије није дозволила да спекулацијама дође до повећања курса евра.

Табаковићева је поручила да НБС гарантује да ће девизни курс остати стабилан и кретати се у подношљивим границама до краја 2013. године.

Одговарајући на питање да ли ће НБС помоћи грађанима који не могу на време да отплаћују своје кредите индексиране у еврима и швајцарским францима, Табаковићева је рекла да се већ ради на томе и да се припрема предлог за комисију за решавање проблема тих дугова.

Табаковићева је нагласила да грађани морају да схвате да сносе личну одговорност за одлуке када се задужују код банака, тако да дугови морају да се врате.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2013, 15:22) - Voroncov [нерегистровани]

Kurs nije merilo inflacije

već gubitak vrednosti novca u odnosu na cene roba i usluga na koje građani svakodnevno troše novac. Pošto se većina roba uvozi to bi pad vrednosti dinara prema evru direktno uticao na poskupljenje uvoznih proizvoda. Precenjen dinar uvek više odgovara uvoznicima nego izvoznicima. Naravno sve se svodi uvek na onu jednostavnu istinu : nema napretka bez proizvodnje! Sve ostalo je alhemija od ekonomije.

(субота, 19. јан 2013, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Vec su poskupljenja u par zadnjih meseci dostigla vrednost od oko 50% preko prethodnih potreba za budjet a sa istim troskovima.Od kursa,PDV-a,skoka cena namirnica,komunalija,a sad nam jos slede gas i strujni udar,pa nanovo poskupljenja proizvoda i sta ce ostati od standarda-nista.Uostalom napravite sami analize cena s obzirom na isti period prosle god.Nas budjet to tacno oseca.

(субота, 19. јан 2013, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

kako?

Izuzetno cenim i poštujem gospođu Guvernerku ali samo mi nije jasno kako će to da bude5.5 posto kada evo poskupljuju gas istruja a oni povlače po nekakvoj inerciji i sva ostala poskupljenja.

(субота, 19. јан 2013, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Курс и инфлација

Курс еввра није једини показатељ инфлаторних кретања, заправо то је само споредна појава у односу на кључну тему а то је раст цена. Ако се већ у зимским месецима најављује незанемарљив раст цене струје и ако цене робе широке потрошње буду расле као и раније нема назнака да би се инфлација могла битније смањити јер ови трошкови у укупној српској потрошњи чине врло значајну ставку.

Верујем да ће инфлација бити мања него рпетходне године када је значајно прешла 10% али сумњам да се може тако напрасно преполовити.

(субота, 19. јан 2013, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

tamo-amo

ne dade nam guvernerka pravi odgovor. oni se jos uvek bave prethodom vladom i krizom, nece valjda tako do kraja mandata.

(субота, 19. јан 2013, 10:47) - Павле [нерегистровани]

Мере

Све цене педесет процената у години а инфлација 5,5...Тога нема ни у цртаћима...

(субота, 19. јан 2013, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Dokle

mozete da drzite ovaj vestacki kurs dionara, koji je i previse naduvan, od dolaska guvernerke na vlast dinar je ojacao, neznam kako je to moguce?? osim ako se nedrzi vestacki kurs.

(петак, 18. јан 2013, 23:34) - Rade [нерегистровани]

Ne bih rekao

Ja baš ne vidim ništa svetlo, ne verujem u to, situacija je katastrofalno loša .. jedino čudo da se desi ili da nas po običaju "lažu"...

(петак, 18. јан 2013, 21:19) - Vojvodina [нерегистровани]

cene

Guvernerka može da se hvali sa kursem evra, ali mi ovde živimo od dinara koji sve manje vredi u odnosu na cene!!!