Читај ми!

Поскупљење струје од фебруара

Од фебруара струја ће поскупети за десет или дванаест одсто, рекла за РТС министарка енергетике Зорана Михајловић. Према направљеним социјалним картама, 400.000 домаћинстава моћи ће бесплатно да користи струју и гас, истакла Михајловићева.

Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је да ће од фебруара грађани Србије морати да издвоје више пара за рачуне електричне енергије, пошто ће струја поскупети за десет или дванаест одсто.

Колико ће тачно струја поскупети још се не зна, пошто су у току преговори Министарства и Агенције за енергетику.

"Никада не лицитирам процентима. Тренутно се раде анализе и коначну цену одредиће Агенција за енергетику. Ми смо ту само надзорни фактор, али верујем да ће то бити у опсегу од десет до дванаест одсто", рекла је Михајловићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Михајловићева је истакла да се чекало са поскупљењем док се не заврше социјалне карте и нови тарифни систем.

"Социјалне карте су завршене и уредба ће ових дана бити на седници Владе и на основу ње ће 400.000 домаћинстава која су социјално угрожена моћи да бесплатно користе струју и гас", истакла је министарка и додала да ће по новом тарифном систему електричну енергију најскупље плаћати они који се греју на струју.

Нов тарифни систем подразумева и мање сати јефтиније струје током ноћи.

Према њеним речима, уместо односа цене један према четири, јефтиније и скупље струје, однос ће бити односима један према три или један према два.

"Тражићемо нижу цену гаса"

Михајловићева је потврдила да се очекује и поскупљење гаса за грађане. Михајловићева није хтела да коментарише сукоб министарства и предузећа "Србијагас" о цени гаса.

"Ми тренутно преговорамо о годишњем уговору за 2013. годину са Русима. И ја ћу увек тражити најнижу цену гаса, посебно имајући у виду десетогодишњи уговор који имамо", поручила је министарка.

Тренутна набавна цена 1.000 кубних метара гаса је 480 долара, а Министарство сматра да цена може да буде нижа.

Михајловићева је најавила реструктурирање "Србијагаса" и "Електропривреде Србије", оценивши да су "директори јавних предузећа годинама били уљуљкани, а сада су се ствари промениле".

"Инсистирамо на неколико ствари у 'Србијагасу' и ЕПС-у. Ми ћемо се позабавити трошковима Србијагаса како би то предузеће почело да даје добит држави", навела је Михајловићева.

Министарка је најавила да ће ових дана Влада размотрити Закон о будућем гасоводу "Јужни ток" и додала да очекује да изградња гасовода почне у првом кварталу ове године.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара