Читај ми!

Нова фабрика борбених система

Највећи задатак ове и сваке друге владе је запошљавање људи, рекао први потпредседник Владе Александар Вучић на отварању фабрике за производњу сложених борбених система у Великој Плани. Ускоро ће бити потписан један од највећих уговора које је Србија у последњих неколико година потписала, најавио Вучић.

Отварајући фабрику за производњу сложених борбених система у Великој Плани, први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић рекао је да је главни задатак Владе запошљавање људи.

Вучић се извинио се грађанима Србије што је фабрика отворена са месец дана закашњења додавши, међутим, да је ипак испунио обећање, јер је отворена пре истека године.

"Највећи задатак ове и сваке будуће владе је запошљавање људи. Већ смо показали да у Србији то може да се уради сопственим средствима, снагом и памећу", рекао је Вучић.

Први потпредседник Владе је похвалио министра финансија и привреде Млађана Динкића и министра трговине и телекомуникација Расима Љајића који, како је рекао, на сваком месту у земљи и свету покушавају да помогну и разговарају са свима како да Србија прода своје "оружје и оруђе" и запосли што већи број људи.

"Захвалан сам и предузећу Југоимпорт СДПР, јер су за кратко време развили ново оруђе, за које ће ускоро бити потписан један од највећих уговора које је Србија у последњих неколико година потписала", рекао је Вучић.

Према његовим речима, уколико развој одбрамбене индустрије настави тим током до краја 2013. године, моћи ће да се нађе лек и за онај део наменске индусттрије која данас "стоји лошије" него што је то могло да се очекује.

Наменска индустрија велика извозна шанса

Министар финансија Млађан Динкић је захвалио Вучићу што пропагира српску одбрамбену индустрију која је велика извозна и развојна шанса Србије.

Према његовим речима за нову фабрику за производњу сложених борбених система у Великој Плани ради 30 коопераната, међу којима су "Прва петолетка", "ФАП", "ФАДИП" из Бечаја и "Метал системи" из Крагујевца.

"Министарство финансија ће заједно са Министарством одбране, Војском Србије и Југоимпортом СДПР направити план како би се утврдило колико Србија може да прода војне опреме у свету и како да се што више упосли домаћа привреда", истакао је Динкић.

Како је навео министар финансија, потребна је јака дипломатија за реализацију тих послова и додао да се очекује да један од првих уговора за извоз из фабрике у Великој Плани буде склопљен већ почетком следеће године.

Нова фабрика, која ће запошљавати око 100 радника, склапаће транспортере типа "БОВ М-10" и "БОВ М-11", самоходна артиљеријска орђја "нора Б-52", док је у перспективи да се производе и транспортери "лазар 1" и "лазар 2" у сарадњи са партнерима из Русије.

Пословна јединица "Морава", коју предузеће "Југоимпорт СДПР" отвара у Великој Плани, монтираће у процесу монтаже делове, компоненте и склопове произведене у кооперацији и производњи са домаћим предузећима металског и електрокомплекса.

На истој технолошкој линији изводиће се и монтажа других вучних и самоходних артиљеријских система, ракетних система, оклопних борбених возила точкаша "лазар", купола, оружних станица са топовима 20 милиметара и 30 милиметара за оклопна возила точкаше и гусеничаре, као и бродских топова са интегрисаним системима за управљање ватром.

Отварану фабрике у Великој Плани присуствовали су, поред министара Динкића и Љајића, начелник генералштаба војске србије генерал Љубиша Диковић, директор ВОА Драган Владисављевић, председник Привредне коморе Србије МИлош Бугарин, као и делегација привредника из Кеније, која већ користи логистичка возила направљена у тој фабрици.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво