Читај ми!

Повраћај ПДВ-а за беби опрему

Враћање новца од ПДВ-а за беби опрему, биће могуће од Нове године. Ипак, то право неће моћи да остваре све породице које имају бебу, већ само оне са просечним примањима. Повраћај ПДВ-а ће важити за неке од производа, а трошак се може умањити за око петину.

Колико год да родитељ новца потроши за своју бебу, од ПДВ-а ће му максимално бити враћено 70.000 динара. Прве године одрастања бебе 40.000, а друге 30.000. Враћање новца од ПДВ-а важиће само за куповину креветца, колица, ауто-седишта, столице за храњење, пелена и беби хране. За мајку двоје деце, чланицу Удружења "Родитељ", Бојану Селаковић то ће бити олакшавајуће.

"Уколико погледате да је висина дечијег додатка који се исплаћује у Србији 2.000 динара месечно, а да је ово нека цифра од 70.000 за две године. Дакле није растерећење у класичном смислу, али јесте једна врста олакшице", каже Бојана Селаковић.

Према њеним речима много боље би било да постоји могућност повраћаја ПДВ-а и када је у питању дечија одећа и обућа.

На повраћај новца од ПДВ-а за беби опрему могу да рачунају само породице чија су месечна примања до 80.000 динара и ако вредност њихове имовине не прелази 200.000 евра. Родитељи са примањима већим од тог износа сматрају да су дискриминисани.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић каже да се без детаљне анализе не може рећи да ли је одлука у складу са начелом једнакости и да ли су критеријуми добро постављени јер се то може учинити тек када се имају у виду сви релевантни подаци.

"Начелно се може рећи да је овде у питању једна мера популационе политике Владе Србије и да је реч о мери која је усмерена према породицама слабијег имовног стања и у том смислу таква једна мера је начелно допуштена", рекла је Петрушићива.

Прве захтеве за повраћај ПДВ-а Пореска управа примаће од 1. до 15. јула следеће године, и то за све куповине у првој половини 2013. Процедура неће бити компликована. Све потребне информације провераваће пореска управа.

Драган Агатуновић из Пореске управа каже да се у захтев подносе фискални исечци, фотокопије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних исечака.

"Ниакве друге потврде надлежних органа нису потребне изузев код старатеља, односно усвојилаца који морају поднети фотокопију надлежног државног органа о усвајањку односно стављању под старатељство", рекао је Агатуновић.

Држава би новац родитељима уплаћивала у року од 45 дана од дана подношења захтева за повраћај ПДВ-а. У пореској управи обећавају да те исплате неће каснити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво