Читај ми!

Израда плана за нови речни канал

Почела припрема плана за израду просторног плана за пловни канал Дунав-Морава-Вардар, рекао министар Милан Бачевић. Канал ће променити економске и геополитичке односе у Европи, у корист свих људи који живе на подручју од Немачке до Егејског мора, каже Бачевић.

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања прикупља документацију за израду просторног плана посебне намене за пловни канал Београд-Софија, рекао је за Танјуг ресорни министар Милан Бачевић.

Према проценама које су дали експерти седамдесетих година прошлог века, вредност инвестиција неопходних за изградњу канала је 15 до 17 милијарди долара, а само за изградњу дела канала кроз Србију требало би обезбедити између 10 и 12 милијарди долара.

Министар Бачевић истиче да је реч о каналу већем од канала Рајна - Мајна или Сена - Рона или Одра - Висла, јер ће се каналом Дунав - Морава - Вардар сви ти пловни системи преко Дунава везати у Мораву и изаћи на један широк простор у солунском заливу.

Према његовим речима, на изградњи тог канала активирали би се сви расположиви капацитети, а за кратко време би се запослило неколико стотина хиљада људи.

Бачевић каже да је о улагању у овај пројекат већ разговарао са руководством једне кинеске компаније, чије име није желео да открије. Разговара се и са неким америчким компанијама из Илиноиса, а интересовање за пројекат показала је и Немачка.

"Очекујем да ћемо до маја следеће године успешно завршити многе разговоре које сада водимо, али се још увек не зна да ли ће то бити концесија, стратешко партнерство или неки други облик сарадње", рекао је министар Бачевић.

"Просторни план за пројекат, који ће се звати пловни канал Београд-Солун, треба да покрије површину од око 10.500 квадратних километара, што је равно површини Косова и Метохије, а разговара се и о изради студије за тај пројекат", тврди Бачевић.

Министар истиче да држава пре договора са инвеститорима мора да створи све прописане услове да се такав пројекат законски квалификује као тема разговора, што треба да омогући потписивање уговора.

Велику корист од тог пројекта имале би Македонија и Грчка, указао је Бачевић и рекао да ће он променити економске, политичке, геостратешке и геополитичке односе у Европи, на корист свих људи који живе на подручју од Немачке до Егејског мора.

Бачевић је рекао да је председник Николић, приликом посете Македонији и Грчкој, добио позитивне сигнале руководства тих земаља за заједничку реализацију пројекта.

Он није искључио могућност да на том пројекту сарађују компаније са истока и запада, али је нагласио да је најважније да Србија препозна свој интерес у том послу и да домаће фирме у што већем обиму буду ангажоване.

"То је велика развојна шанса за Србију, коју немамо право да не искористимо", закључио је Бачевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво