Читај ми!

Сам свој газда

Информисаност, умрежавање, добра идеја, пријављивање на конкурсе, и пре свега храброст – то су основни принципи којима треба да се води свака млада особа која има жеље и воље да у Србији покрене приватни бизнис. То су, гостујући у емисији "Око економије", поручили млади предузетници из Ниша, Свилајнца и Београда.

За све младе који желе да се баве приватним послом расписан је национални конкурс "Покрени се за посао", који предвиђа бесповратна средства за покретање малог бизниса. Конкурс, који је отворен до краја фебруара, организовала је невладина организација Енека, а РТС је медијски покровитељ.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Андрија Бојовић и Горан Живковић из Ниша пријавили су се за конкурс. Решили су, како кажу, да покрену неки посао и пре завршетка архитектонског факултета, како не би чекали посао у јавном сектору. Сродна област била им је штампа, пошто су штампали графичке радове на факултету.

"Идеја је била да клијентела буду студенти којима бисмо радове штампали по нижим ценама", каже Андрија Бојовић.

Избор њиховог пројекта на конкурсу значила је помоћ и финансије, али и осећај да је неко препознао идеју.

"Брзо смо све решили, од назива фирме до средјивања локала, непуних два месеца нам је требало, почели смо да радимо на запрепашћење свих", додаје Горан Живковић.

Позитивно изненађење било је то што су се ствари одвијале на прави начин, без веза које се данас готово подразумевају. Раде већ четири године.

Драгана Родић из Београда већ петнаест година ради као примењени уметник, израђује женске торбе. Конкурисала је на конкурс "Биомелема" који подржава женско предузетништво.

"Знала сам да ће доћи моменат када ћу морати да одлучим како да повећам производњу. Ја сам то решила хеклањем. Ја нисам у етно причи, само користим технику која омогућава да будем самостална и да израђујем на специфичан начин. Годинама ме нико није храбрио. Сада сарађујем и са велепродајама. Други је начин размисљања кад имате своју причу која је почетак предузетништва", каже Драгана.

Марија Стевановић је амбасадорка женског предузетништва из Свилајнца. Власница је приватне фирме, препозната као лидер у локалној средини и даје савете другима о томе како направити бизнис. Реч је прошлогодишњем пројекту Европске комисије.

Тренутно у Србији има десет званично инаугурисаних амбасадорки. Марија сада има клијенте и ван Свилајнца и позиве из околних земаља. Проблеми у приватном предузетништву су, каже, неинформисаност, слабо умрежавање предузетника, и недовољна помоћ државе.

"Похвалићу борбу против корупције, али други корак је посветити висе пажње привреди и запошљавању. Морамо да развијемо мере протекционизма за домаћу привреду. Лепо је што има нових страних инвеститора, али срамота је да Србија увози пасуљ, бели лук и шљиву. Треба посветити више пажње Фонду за развој, али не субвенционисаним кредитима страних банака.Треба формирати гаранцијски фонд, јер посебно жене често немају ништа што се води на њих, па не могу да дигну кредит", наводи Марија Стевановић.

Гости Ока се слажу да је, сем жеље и воље којих не сме да мањка, важно ићи на семинаре и знати како да идеју представите. А идеја мора да буде добра, специфична.

Ипак, и када се реализује неминовно се наилази на препреке. Велики проблем је наплата урађеног, на шта се чека 30 до 90 дана. Обрт средстава је много спорији, па се тешко даље улаже. И даље се предузентици жале на намете и спору администрацију. Држава мора боље да мотивише приватнои предузентиштво о коме толико говори, јер у овом тренутку су ретки они који су довољно храбри да покрену сопствени бизнис.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво