Пројекат "гиљотине" штеди новац

Зрењанин је један од ретких градова у Србији који је почео рационализацију администрације у локалној самоуправи. Пројекат назван "гиљотина", који се примењује од 18. августа олакшаће живот Зрењанинцима и уштедети им време и новац.

Уместо досадашњих 300, издавање извода из матичне књиге или уверења о држављанству, сада кошта 150 динара. До сада су се за прибављање ових докумената плаћале таксе по два основа: за захтев и за сам извод, односно уверење.

До појефтињења је дошло укидањем прве таксе и то је највидљивији ефекат пројекта "Јачање конкурентности на локалном нивоу", симболично названог "гиљотина".

Прошле године општинска управа издала је више од 117.000 извода из матичне књиге и уверења о држављанству, а да су платили само једну таксу Зрењанинци би уштедели 12,5 милиона динара.

Осим новца, уштедели би и време јер се притужбе грађана најчешће односе на спорост добијања дозвола, сагласности и друге пратеће документације.

Применом овог пројекта избециће се "крцкање" предмета у фијокама, јер ће службеник који преузме предмет морати одмах да се упозна са њим и да га обради у одређеном року.

"Странке које имају захтеве према органима управе, могу унапред, захваљујући подацима на сајту, да сазнају ста им је од документације потребно, да је комплетирају и тако крену у процедуру. Службеник нема права да тражи било шта више од онога што на званичном сајту стоји", каже Љупка Бојовић, координатор пројекта.

Докимента која постоје у органима управе, одељења ће размењивати по службеној дужности. Остало је само да се успоставе механизми за контролу и преглед нових прописа, као и њихово увођење у регистар.

"Смањење администрирања сваке врсте Зрењанину треба да донесе И повецање конкурентности на регионалном нивоу, али И убрзање економског развоја. Поједностављивање И појефтињење услуга админисрације у локалној самоуправи још један је "мамац" за домаће и стране инвеституре", каже Александар Мартон, председник СО Зрењанин.

На промену понасања администрације И преваспитавање опстинских циновника, локалну власт у Зрењанину подстакла је Међународна Финансијска Корпорација која је део Светске банке, а пројекат је настао на основу искустава из развијених европских држава.

Повезане вести: 
Динкић најавио гиљотину прописа

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво