Читај ми!

Грчка чека још 44 милијарде помоћи

Министри финансија еврозоне расправљају у Бриселу да ли ће Грчкој бити одобрене 44 милијарде евра помоћи. Европски званичници хвале Атину за успехе у штедњи и кажу да одговорност више није само на грчкој влади.

У Бриселу, министри финансија 17 држава чланица еврозоне и међународни кредитори одлучују о деблокади финансијске помоћи Грчкој. Очекује се да тој, презадуженој земљи, буду одобрене 44 милијарде, и још две године за спровођење реформи.

Трећи састанак, иста тема, али више оптимизма да ће овог пута Грчка бити срећнија. Европски званичници хвале Атину за успехе у штедњи и кажу да одговорност више није само на грчкој влади.

"Одлука је кључна да Грчка избегне банкрот. То је од значаја за Грчку, за Европу. Желим да охрабрим чланице еврозоне и ММФ-а да пређу последње кораке, последњи центиметар и постигну договор, јер је он тако близу", рекао је европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

Отворено је питање где наћи додатне 32 милијарде евра, ако Грчкој одобре још две године за смањење јавног дуга. Међу предлозима су смањење каматне стопе коју Грчка плаћа на позајмице кредиторима и да рупу у финансирању затворе друге земље еврозоне.

ММФ притиска Европску централну банку да прихвати брисање једног дела грчког дуга, али се она, као и Немачка, томе оштро супротставља.

"Све државе еврозоне отворено су рекле да нису у позицији да отписују дугове, док се истовремено најављује нова помоћ. Због тога није коректно то називати само немачким проблемом, већ је реч о проблему целе еврозоне", рекао је министар финансија Немачке Волфганг Шојбле.

Док су се министри финансија договарали, зграду Уније блокирали су млекари са више од две хиљаде трактора. Иако се о њиховим проблемима расправља средином недеље, европски пољопривредници бесни су због ниских цена млека и све неповољнијих кредита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво