Субвенције само професионалцима

Држава ће субвенционисати само регистроване, профестионалне пољопривредне произвођаче који плаћају порез, а не оне којима је пољопривреда хоби и већ имају радно место у граду, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин.

"Важно је да одвојимо оне који се професионално баве пољопривредом од оних којима је то хоби, пошто држава не мора да субвенционише нечији хоби", рекао је Драгин у интервјуу агенцији ФоНет.

Он је нагласио да су временске прилике овога лета погодовале пољопривредницима и да би требало очекивати добар род.

"Киша која је недавно падала недељу дана буквално је киша од милијарду евра колика се добит очекује од приноса кукуруза. Та киша пала је у право време да налије кукуруз", објаснио је Драгин.

Он је изразио очекивање да ће око 500 хиљада тона пшенице бити извезено, као и око 50.000 тона уља.

"Што се тиче уљарица очекујемо да цене неће пасти у односу на унапред договорене", додао је Драгин.

Као један од приоритета министарства пољопривреде,  Драгин је означио борбу против монопола.

Према најави Драгина, у наредних месец дана министарство пољопривреде послаће Влади, а потом Скупштини на усвајање, десетак закона из области пољопривреде.

Ти закони, како је рекао, биће хармонизовани са европским законодавством, а циљ је да Србија дође до новца из приступних фондова ЕУ.

"Донећемо закон о пољопривреди и дефинисати улогу Агенције за аграрна плаћања која ће преузети све послове везане за субвенције", истакао је Драгин и најавио да ће држава наставити да подстиче пољопривреднике са стотину до 120
евра по засађеном хектару.

Од 8.000 прописа, колико би Србија треба да усвоји, према речима Драгима, чак 60 одсто се односи на пољопривреду.

Аграрни буџет је ове године већи него икада (37 милијарди динара или четири одсто буџета) и он ће се увећавати када се за Србију буду отворили приступни фондови ЕУ, рекао је Драгин и истакао да ће држева подстицати удруживање
индивидуалних пољопривредних произвођача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво