Читај ми!

"Јужни ток", одбројавање до старта

Гасовод "Јужни ток", капацитета 63 милијарде кубних метара годишње, обезбедиће грејање, топлу воду и снабдевање струјом за око 30 милиона домаћинстава у Европи. То значи потпуну енергетску снабдевеност гасом за отприлике 12 Србија.

Градња "Јужног тока" за Русију је приоритет, а за Европу неопходност, јер јој доноси енергетску безбедност. То поручују из "Гаспрома", уочи почетка изградње заказане за 7. децембар. Из "Гаспрома" обећавају да ће гас "Јужним током" стизати до европских потрошача од 2015. године.

Руско-бугарску обалу Црног мора спојиће подводна деоница гасовода "Јужни ток" дуга 900 километара, на дубини од два километра. Од Анапа, 60 километара од главне "Гаспромове" компресорске станице Береговаја у Краснодару, па до Варне. Копненим путем, траса иде преко Бугарске, Србије, Мађарске, Словеније до Италије.

"Гасовод 'Јужни ток', капацитета 63 милијарде кубних метара годишње, имаће довољно гаса да обезбеди грејање, топлу воду и снабдевање струјом за око 30 милиона домаћинстава у Европи", каже Себастијан Сас из компаније "Јужни ток транспорт".

Поређења ради, то је потпуна енергетска снабдевеност гасом за, рецимо, 12 Србија. "Гаспром" истовремено почиње да гради и компресорске станице, попут оне у Краснодару, како би гасовод могао да функционише.

Гасовод иде у земљу и даље у Црно море и такву станицу имаће и "Јужни ток".

Европска унија инсистира да кроз гасовод не пролази само руски гас, већ да он буде доступан за дистрибуцију и гаса других земаља. У "Гаспрому" се надају да ће се Русија и Унија о томе договорити јер је за званичну Москву "Јужни ток" приоритет.

Руководилац пројекта "Јужни ток" Леонид Чугунов каже да не постоји ниједна могућност да гасовод "Јужни ток" не буде изграђен.

Од почетка, та инвестиција је политичко питање. Неким земљама, сада, ипак није свеједно што их главна траса заобилази.

Новинар хрватског Вечерњег листа Марко Биочина каже да то што главна траса "Јужног тока" неће пролазити кроз Хрватску јесте изненађење у широј јавности, али не и стручној.

"То су последице неких лоших политичких одлука још из 2007, а затим из 2010. А ово сада је само коначни резултат такве политике. Чињеница јесте да постоји план изградње гасне конекције према Србији. Он ће се вероватно радити. У интересу Хрватске је да има интерконекције са земљама окружења", каже Биочина.

Земље кроз које гасовод пролази, припремају се за градњу својих траса. Изградња српске деонице упослиће домаћу привреду, најмање 2.000 људи, а од тразитних такси рачуна се на 200 милиона евра годишње. Србија има важну улогу на гасној мапи Европе.

Траса гасовода "Јужни ток" већ је уцртана на контролној табли у главном диспечерском центру "Гаспрома" у Москви.

Седамдесет новинара из целе Европе, које је "Гаспром" угостио уочи почетка радова, занимали су сви детаљи о гасоводу. Руски гасни гигант уверава да је, заједно са акционарима из Италије, Француске и Немачке, обезбедио финансирање пројекта вредног 16 милијарди евра.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара