Читај ми!

Нови закон и легализација милион објеката

Завршен предлог закона о легализацији објеката, следи јавна расправа, па усвајање у Парламенту, рекао министар Велимир Илић. Закон ће омогућити легализацију око 1,3 милиона објеката у наредне две године.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић изјавио је да је предлог закона о легализацији бесправних објеката завршен, да следи јавна расправа о том акту, а затим и усвајање у Скупштини Србије.

Илић је за РТС рекао да ће закон омогућити легализацију 1,3 милиона објеката у наредне две године.

Према његовим речима, за упис објекта у катастар непокретности грађанима ће бити потребно око 100 евра.

Министар Илић је додао и да је ЕУ тражила од Србије да се заврши "прича са легализацијом" и напоменуо да је за тај посао добила кредите.

Илић је указао да нису оправдане критике које стижу због питања нерегулисаног имовинског земљишта где се налазе нелегализовани објекти, наводећи да ће се објекти књижити на власнике објекта, и да ће свима који су незадовољни бити остављена могућност да се жале у року од 60 дана.

"Уколико неко сматра да је оштећен нека уђе у судски спор. Власништво ће се одредити судским спором. Таквих објеката је свега 2,3 одсто", навео је Илић.Министар грађевине и урбанизма је нагласио и да нови Закон о градњи више неће дозволити градњу без грађевинских дозвола.

На питање шта ће бити са онима који су уредно платили легализацију, Илић је рекао да је таквих пет до шест одсто и да се због тога преосталих 94 одсто објеката не могу држати нелегално.

Министар грађевине и урбанизма је нагласио и да нови Закон о градњи више неће дозволити градњу без грађевинских дозвола.

Илић: Нисам власник старачког дома

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић негирао је јутрос да је сувласник старачког домома у Качулицама код Чачка и навео да је власник тог дома његова ћерка.

Илић је, гостујући на РТС-у, рекао да је на тој локацији започета изградња кардио центра, али да је градња стопирана, а да би се објекат ставио у функцију, његова ћерка је отворила старачки дом.

"Био је ту неки уговор у току градње пошто су се сви кредити били на моје име и морао је да постоји неки степен заштите, како банке не би стопирале градњу. Неко је пронашао тај уговор, који је касније преправљен", рекао је Илић.

Он је додао да се субвенције не дају на приватне домове и да ту није било никакве добити, док је уговор гласио на њега.

Медији су пренели да је министар Илић прикривени поседник највећег приватног дома за смештај старих у Србији, а да се као формални власник у регистру води његова кћерка Наталија.

Како се наводи у медијима, према уговору који су њих двоје потписали, Велимир ће узимати 80 одсто добити дома, а његова ћерка Наталија (сада Ракићевић) 20 одсто профита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво