Читај ми!

Слободне зоне против незапослености

Једно од решења за проблем незапослености у Србији су слободне царинске зоне. Компаније које раде у њима ослобођене су одређених пореза и такси, а поступак царињења олакшан. У Србији постоји 11 слободних зона, у којима ради 10 хиљада људи.

У Србији свакодневно расте број незапослених, а производња је све мања. Да би се тај тренд прекинуо потребне су инвестиције, због чега улагачима морају да се понуде услови пословања бољи него у земљама у окружењу.

"У Србији је све бирократично, то је једна тема о којој политичари морају размислити убудуће, да има што мање папира да се не мора све 5,6 пута анексирати", каже генерални директор компаније "Дрекселмајер" Миро Видошевић.

Решење за такве проблеме делимично је у слободној царинској зони, а компаније које раде у слободној зони имају далеко мање трошкове пословања од оних које раде ван ње.

Разлог је што су ослобођени одређених пореза и такси, а истовремено им је и поступак царињења олакшан.

Слободне зоне су инфраструктурно опремљене. У свету их има око 10 хиљада, а интересантно је да су недавно, по оцени Фајненшел тајмса, две из Србије, Пирот и Зрењанин, сврстане међу 50 најповољнијих места за улагање.

"Локација је врло близу Румуније, с једне стране, а са друге Београду и Новом Саду, као највећим потрошачким центрима у земљи, близу је ауто-пута који полази север-југ и ускоро ће имати директну копчу са њим", истиче директор Слободне зоне Зрењанин Бранислав Малагурски.

Осим олакшица прописаних законом, локалне самоуправе имају право да инвеститоре у слободним зонама ослободе плаћања разних локалних дажбина. На први поглед то значи да ће општински буџет бити ускраћен за те приходе. Ипак, предности су много веће.

"То су таксе, порези и доприноси које локална самоуправа има могућности да наплати запошљавањем својих грађана, повећавајући промет, отварајући могућност за други развој - интелектуални, инфраструктурни, туристички", објашњава градоначелник Зрењанина Иван Бошњак.

"У овом моменту можда најјаче фирме раде у слободним зонама у Србији, тако је у 2011. години извоз из слободних зона је био око 500 милиона евра, док је промет био милијарду и 300 милиона евра", истиче Милан Ристић из Управе за слободне зоне.

У Србији тренутно постоји 11 слободних зона, у којима ради 10 хиљада људи. Осим што би ускоро требало да буде формирана још једна зона, план је и да се у наредне две године број запослених повећа за још 6000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво