Читај ми!

Немачки суд спасава еврозону

Уставни суд Немачке уклонио последњу препреку за успостављање Европског стабилизационог механизма, тако што је ратификовао закон о формирању овог сталног фонда за помоћ чланицама еврозоне које је захватила дужничка криза. Одлука опоравила берзанске индексе и ојачала евро.

Одлука немачког парламента и ратификацији Европског стабилизационог механизма уз мање исправке потврђен у Уставном суду Немачке, чиме је уклоњена кључна препрека за решавање кризе у еврозони. Одлука је опоравила берзанске индексе и ојачала евро, оцењују аналитичари.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је "ово велики дан за Европу и за Немачку" и да ће, иако се Европа још увек налази у кризи, ова одлука Уставног суда помоћи да се крене корак напред.

Земље које се суочавају са дужничком кризом ће тако од средине наредне године добијати помоћ из Европског стабилизационог механизам (ЕСМ), који ће заменити привремени Европски фонд за финансијску стабилност, који је требало да почне да делује од 1. јула.

За нормално функционисање ЕСМ-а потребан је новац Немачке, као највеће европске економске силе, због чега је његов опстанак зависио од одлуке Уставног суда те земље.

Уставни суд је у закон убацио одредбу да исплату новца Европском стабилизационом механизму треба да одобри стални немачки представник у ЕСМ-у и да све буде у складу да међународним правом.

Према закону, став сталног немачког представника треба прво да одобри немачки парламент, али још увек није јасно да ли су судије Уставног суда мислиле на заседање Бундестага или само парламентарни одбор за буџет.

Такође, о свим одлукама, исплатама и активностима ЕСМ-у треба да буду информисани чланови како Доњег дома Бундестага, тако и Горњег саветодавног дома Бундесрата, што је у супротности са правилима рада сталног фонда за помоћ.

Када председник Немачке Јоаким Гук потпише закон, отвориће се могућност да Немачка уплати новац на рачун ЕСМ-а, а максимална цифра је законом ограничена на 190 милијарди евра.

Европски стабилизациони механизам биће напуњен са 700 милијарди евра, али ће на позајмице задуженим земљама моћи да оде највише 500 милијарди.

Закон оспораван петицијом 37 хиљада Немаца

Немачки парламент је крајем јуна, двотрећинском већином усвојио законе о ратификацији Европског стабилизационог механизма и Европског фискалног пакта.

Одлуку немачких власти оспоравало је 37 хиљада грађана који су поднели тужбу Уставном суду, јер се не слажу са идејом да су по закону обавезни да плаћају порез којим ће се пунити Европски фонд за помоћ суседним земљама у невољи.

То је захтев за промену закона са највећим бројем потписа који је у историји стигао у Уставни суд Немачке.

​​Незадовољство у Немачкој стањем у еврозони достигло је врхунац прошле седмице када је председник Европске централне банке Марио Драги саопштио да ће ова институција куповати неограничену количину обвезница држава чланица у како би помогла онима који плаћају превисоке камате за позајмице на тржишту.

Немачка Бундесбанка је упозорила да се то таква операција своди на финансирање држава штампањем новца.

Немачки политичар Петер Гаувајлер, познати евроскептик је после овог захтева Драгија истакао да Уставни суд не треба да подржи ратификацију Европском стабилизационог механизма све док Европска банка не повуче план о куповини државних обвезница.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара