Читај ми!

Штета од суше већа од милијарду евра

Процењена штета од суше већа од милијарду евра, рекао премијер Ивица Дачић. Ребалансом буџета, око десет милијарди динара биће усмерено у пољопривреду, истакао Дачић. Штета од пожара током јула и августа око 30 милона евра, рекао Предраг Марић.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је процењена штета од суше око милијарду евра и најавио да ће ребалансом буџета у пољопривреду бити усмерено око десет милијарди динара.

"По нашим проценама, односно проценама локалних штабова, само штета од суше већа je од милијарду евра и видећемо на крају да ли ће бити милијарду и по. Штета је далеко већа него што би нас коштало улагање у систем наводњавања", рекао је премијер, на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, ићи ће се, и на праштање дугова пољопривредницима, регулисање стања на тржишту и спречавање раста цена хране интервенцијама из Робних резерви.

"Учинићемо све да неутралишемо последице суше, али то нам је наук да морамо да градимо системе за наводњавање, јер за милијарду и по евра могли смо да изградимо најбољи систем за наводнавање у овом делу Европе", рекао је Дачић. 

Подносећи извештај, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да је штета од пожара на отвореном током јула и августа ове године била око 30 милона евра, а од почетка године око 50 милиона евра. 

Марић је на седници, којој је председавао командант Репубичког штаба за ванредне ситуације Ивица Дачић, прецизирао да је у 2012. години забележено 18.115 пожара на отвореном простору, а горело је 20.238 хектара шуме, 8.549 хектара ливада и ниског растиња, 260 хектара воћњака и винограда и 1.602 хектара стрних усева. 

Он је упозорио да, због климатских промена, број пожара на отвореном из године у годину расте, наводећи да је у 2007. години било осам великих шумских пожара, у 2011. години 14, а у 2012. години 20 великих шумских пожара.

Подносећи извештај о стању одбране од шумских и пожара на отвореном простору у периоду јул-август 2012. године, Марић је рекао да је у пожарима на отвореном ове године погинуло 16, а повређено 79 особа, а у гашењу је свакодневно учествовало око 700 ватрогасаца, од укупно 3.000, колико их има у Србији.

"Потребно је боље опремити ватрогасце и примити још 500 ватрогасаца у 2013. години, што ће коштати око пет милиона евра на годишњем нивоу и три милиона за опремање на трогодишњем нивоу", рекао је Марић.

Према његовим речима, проблем је и чињеница да Србија за гашење пожара располаже само са два хеликоптера МУП-а, три хеликоптра војске и три авиона пољопривредне авијације и да постоји још неколико хеликоптера који се могу модификовати за гашење пожара. 

"Наш проблем је дејство из ваздуха у почетној фази пожара и та подршка мора да се појача пошто се многи од ових пожара не би разбуктали да је било бољег дејства из ваздуха у почетној фази", објаснио је Марић.

Марић је упозорио и на чињеницу да у Србији нема довољно противпожарних путева и просека, посебно у шумама у приватном власништву, и нагласио да се мора направити план њихове изградње са роком реализације. 

Седници су присуствовали министри Јован Кркобабић, Верица Калановић, Милан Бачевић, Иван Мркић, Велимир Илић, Милутин Мркоњић и Братислав Петковић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара