Привредници: Мање трошити, повећати ПДВ

Привредници и економисти поручују политичарима да што пре формирају владу како би се избегла рецесија. Са економског форума "Вивалди" на Мокрој гори, предлажу мере које би требало да доведу до раста економије.

Док се чека договор политичара о формирању Владе, економисти и привредници не губе време. Са економског форума "Вивалди" на Мокрој гори, предлажу мере које би требало да доведу до раста економије.

Сагласни да је потребно смањење потрошње из државне касе, поручују да су замрзавање плата и пензија и повећање ПДВ-а, неминовни. Њихова порука је јасна, да влада мора што пре да се формира како би се избегла рецесија.

Најсликовитији у описивању српске економије био је први човек Светске банке Лу Брефор, који је рекао да Србија пати од високог нивоа холестерола.

"Србија је холестерол добила од великог задуживања. У реду је када дуг расте ради инвестиција, али не и због потрошње и давања за плате и пензије. Нова влада мораће са мање средстава да уради више и зато је потребно да буде одважна, храбра и способна да спроведе болне мере", рекао Брефор.

Основа свих мера, како кажу економисти, биће стезање каиша и стратешке инвестиције, али под условом да постоји политичка воља.

"Сазрева свест политичара да су јавне финансије у проблему и да неке непопуларне мере морају да се спроведу. Међутим, изгледа да нису још свесни дубине проблема", рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Једини политичар међу учесницима форума Божидар Ђелић слаже се да нова влада мора да се ухвати у коштац са бројним економским проблемима. 

"Избори су довели до уласка чак 46 партија у скупштину, па смо у последње време видели јако изражавање специфичних ставова око неких специфичних питања од стране неких партија и то наравно доста тежак задатак чини још тежим", рекао је Божидар Ђелић, консултант Европске банке за обнову и развој.

Ако нова влада не буде имала слуха за њихове проблеме и сугестије, привредници сматрају да ће то само отежати формирање владе.

"Није потребан само консензус међу политичарима, него и политички консензус са привредом, како би цео пројекат био одржив и имао своју константу", рекао је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

А да би се постигла та константа, односно помогло онима који седну у министарстке фотеље, привредници и економисти су припремили тачно 30 мера. Сваком од њих решава се један горући проблем, што је за почетак, односно првих 100 дана, чини се сасвим довољно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво