Читај ми!

Спреман руски кредит за српске железнице

Русија је урадила све што је потребно за реализацију кредита за модернизацију српске железничке инфраструктуре, истакао генерални директор Железница Русије Владимир Јакуњин. Следећи корак је да Скупштина Србије ратификује уговоре.

Генерални директор Железница Русије Владимир Јакуњин рекао је да је руска страна урадила све што је потребно за реализацију кредита за модернизацију српске железничке инфраструктуре.

Руска страна већ је послала све потписане документе и сада је ред на Скупштину Србије да ратификује уговоре, после чега смо спремни да их са српским колегама и реализујемо, рекао је Јакуњин уочи отварања 17. Међународног железничког бизнис форума у Сочију.

Он је истакао да је то приоритет за Србију и Русију и да су то недавно већ потврдили у билатералном разговору председници Русије и Србије, Владимир Путин и Томислав Николић.

У предизборном времену обично стају сви пројекти, али када је у питању модернизација железничке инфраструктуре Србије то није био случај, рекао је Јакуњин одговарајући на питања током конференције за новинаре.

Он је нагласио да питање каматне стопе за отплату руског кредита за модернизацију српских железница није у оквиру његове надлежности и да ће се решавати на билатералном нивоу влада две државе.

Приликом сусрета Путина и Николића пре недељу дана у Москви, руски председник рекао је да је Русија спремна да одобри Србији кредит у вредности 800 милиона долара за реализацију инфраструктурних пројеката у нашој земљи и затражио од Николића да допринесе брзом окончању процедуре.

Коначна реализација кредита, како је истакао Путин, зависи од техничке документације коју би Србија требало да припреми за све планиране пројекте.

Током преговора између српских и руских железница договорено је да кредит буде искоришћен за изградњу 15 километара другог колосека пруге од Београда до Панчева као и за њену електрификацију, затим за изградњу 68 километара пруге од Ваљева до Лознице, реконструкцију 200 километара пруге Београд - Бар, као и за реконструкцију 111 километара пруге на европском Коридору 10.

Споразум о кредиту потписан је раније ове године у Москви и чека се његова ратификација, док ће рокови извођења радова и услови сарадње извођача радова из Србије и Русије бити регулисани посебним уговорима.

Русија је раније одобрила Србији 210 милиона долара кредита за реализацију пројеката и нове возове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво