Читај ми!

Најсрећнији у земљи кенгура

Аустралија је "најсрећнија" међу индустријски развијеним земљама, показује истраживање ОЕЦД-а. Тражња за природним богатсвима, низак јавни дуг и мала незапосленост најмањи континент учинили "најсрећнијим".

Највећа срећа је живети у Аустралији, где су просечни приходи, запошљавање и здравство у најбољем стању, каже најновије истраживање о Индексу доброг живота у индустријски најразвијенијим земљама света, преноси Волстрит џорнал.

Истраживање које годинама ради Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) узима у обзир просечну плату, приходе просечног домаћинства, стопу запослености, број људи који раде прековремено, затим излазност бирача на изборима, загађеност ваздуха и колико се грађани неке земље професионално усавршавају.

Аустралија је испред САД и Норвешке које су према истраживањима ОЕЦД-а годинама биле "најсрећније" индустријски развијене земље света, а на то место је дошла захваљујући ниској стопи незапослености и тражњи за њеним природним богатствима.

Налазе истраживања нису пореметили показатељи, да у "срећу" не уживају баш сви Аустралијанци. Томе треба додати и податак да туристи све мање посећују најмањи континент и да многе фирме планирају да иселе своје производне капацитете из Аустралије чији јака и стабилна валута лоше утиче на извоз.

Раст трошкова живота такође утиче на потрошаче да мање купују домаће производе који су скупи, а да све више траже робу преко интернета, у земљама где су многи производи јефтинији.

Међутим, "обећани" виши животни стандард привлачи мигранте из свих делова света.

Један од њих, Давиде Мазурек, доселио се пре шест месеци из Италије, и уопште не размишља да се врати у домовину. Ради на фарми у држави Викторија, а планира да се ускоро пресели у град Дарвин на северу Аустралије, где има све више радних места у сектору енергетике.

Он каже да се неће вратити у Европу пре свега због кризе евра, а у Аустралији има много бољу плату. Међутим, брине га то што је живот скуп, посебно станарина.

Угаљ и гвожђе као спас

Истраживање ОЕЦД-а које мери стање у 34 земље чланице ове организације, није направило јединствену табелу на основу свих параметара, али је анализом укупно 11 параметара које посматра, Аустралији дала прво место на свом интернет сајту.

Високи рејтинг Аустралије заснива се на подацима Уједињених нација, владе и других домаћих институција - али пре свега на великом расту у поређењу са рецесијом у Европи и прилично ниским растом америчке привреде.

Због све веће тражње за аустралијским угљем и гвозденом рудом, стопа незапослености је у априлу била 4,9 одсто, у поређењу са 10,9 одсто у еврозони и 8,1 одсто у САД. Око 72 одсто пунолетних становника је запослено, док је просек за земље чланице ОЕЦД-а 66 одсто.

За разлику од земаља на сличном нивоу економског развија, влада у Канбери планира да наредне године има буџетски суфицит, а њихов јавни дуг је тек на нивоу од 10 одсто бруто домаћег производа - што се тешко може видети негде другде.

Аустралијски долар је пао у односу на амерички, али је и даље на једном од историјски највиших вредности, посебно у односу на евро и британску фунту - што грађанима Аустралије даје велику "моћ" приликом путовања у иностранство.

Аустралијанци су најбоље "домаћице"

Друга истраживања показују да 74 одсто Аустралијанаца има позитивну представу о животу, што је више од просека у најразвијенијим земљама света - али мање од Америке, Ирске, па чак и Шпаније, која има високу стопу незапослености.

Аналитичари сматрају да то што су потрошачи на најмањем континенту "мање позитивни" значи да су и опрезни и да не верују да ће њихова срећа трајати вечно.

"Аустралијски потрошачи су суморни скоро као и потрошачи у САД и Европи, упркос великој разлици економије Аустралије и других економски развијенијих земља", каже за Волстрит џорнал економиста "Мерил Линча" Сол Еслејк.

Актуелна влада има све мању подршку, после неколико скандала у који су умешани високи званичници и одступања од политике коју је заговарала пре избора. Међутим, чак 71 одсто грађана има поверења у институције, што је далеко изнад просека у другим економски најразвијенијим земљама.

Чак 86 одсто Аустралијанаца мисли да је доброг здравља, док је у осталим развијеним земљама та цифра 70 одсто. Мушкарци у овој земљи, такође, држе рекорд у "домаћинским пословима" јер три сата дневно проведу у кувању, чишћењу и сређивању куће. Иза себе су оставили мушкарце из САД и Немачке.

Имигранти који живе у овој земљи сматрају да је Аустралија срећна земља у којој влада економско благостање, животна средина је чиста, нема загађења, рата, поштују се закони и влада ред - што се не може наћи свугде.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво