Читај ми!

Међународни сајам пољопривреде

Око 1.500 компанија из 58 земаља учествује на сајму пољопривреде у Новом Саду. Србија ће ове године направити помак у извозу пољопривредних производа, рекао министар Душан Петровић на отварању манифестације.

На Новосадском сајму отворен је 79. Међународни пољопривредни сајам, на којем ће се до 18. маја представити око 1.500 компанија из укупно 58 земаља. 

Министар пољопривреде Душан Петровић рекао је на отварању да је сајам највећи догађај ове врсте у Југоисточној Европи и да је ова манифестација прилика да Србија покаже шта све може да учини у области пољопривреде.

"Обезбедили смо новац за пролећну сетву, обезбедићемо и за јесењу. Имамо добру организацију. Улазимо у повећање производње меса. Следеће недеље донећемо мере које ће подстаћи тов јунади и свиња", рекао је Петровић.

"Прошле године остварили смо извоз у области пољопривреде и прехрамбене индустрије вредан 2,7 милијарди долара", рекао је Петровић и додао да је сигуран да Србија може и више, ако се добро буде организовала.

Петровић је истакао да ће Србија за четири године под заливним системима имати 1,4 милиона хектара обрадивог земљишта.

"Планирамо да покренемо пројекат изградње система за наводњавање којим ћемо под заливне системе увести 1,4 милиона хектара обрадиих површина", рекао је Петровић, додајући да је у Србији тренутно под заливним системима око 170.000 хектара што је занемарљиво с обзиром на то да има 4,2 милиона хектара обрадивих површина.

Министар Петровић је рекао је тај пројекат вредан пет милијарди евра, од чега ће 1,3 милијарде бити утрошене на изградњу каналске мреже, а остатак од 3,6 милијарди у механизацију система за наводњавање.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да је у последњих пет година влада Војводине уложила је преко 24 милијарди долара извоз је порастао 2,5 пута а обим производње је порастао 10 одсто.

"Ово је једна од највећих сајамских приредби ове врсте, а Војводина је једна од најприступачнијих европских регија за страна улагања. Ову шансу желимо да искористимо и из све снаге да се изборимо за сваку страну инвестицију и свако ново радно место", рекао је Пајтић.

Уз подсећање да Србија из године и годину остварује све већи извоз пољопривредних производа, министар Петровић је оценио да ће наша земља ове године направити помак у извозу пољопривредних производа. 

Према његовим речима, последњих година постало је јасно да је пољопривреда у Србији велики изазов и да стотине хиљада породица које се баве пољопривредом могу свој живот уредити на добар начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара