Читај ми!

Новa аграрнa политикa, "за" и "против"

Док стручњаци подржавају прелазак на субвенционисање по приносу уместо по хектару, неки пољопривредници, незадовољни новим мерама, траже од Министарства да повуче све овогодишње уредбе.

Нове аграрне мере омогућиле су да три пута више пољопривредника користи субвенције него претходних година, тврде надлежни. Стручњаци подржавају прелазак на субвенционисање по приносу уместо по хектару, као до сада.

Пољопривредници који су незадовољни новим мерама траже од Министарства да, до поноћи, повуче све овогодишње уредбе.

Дизел гориво за пролећну сетву, уз попуст од 60 динара по литру које регресира држава, набавило је око 250.000 хиљада пољопривредника. За само седам дана поднето је више од 150.000 захтева за авансну исплату премија за биљну производњу.

"Било би боље да су субвенције по килограму веће, али знамо каква је ситуација и да је тренутно овако. Потез са ценом дизел горива показао се као изузетно добар", истиче Мирослав Главашки из Земљорадничке задруге "Бечеј".

Они који нису задовољни субвенцијама по приносу, међутим, очекују да држава повуче уредбе и врати стари начин субвенционисања, по хектару.

"Ми смо сигурни да ће сав новац који министарство да завршити код прерађивача, а не код пољопривредних произвођача", сматра пољопривредник Ђорђе Јовановић.

Прерађивачи, ипак, тврде да неће задржати новац од премија.

"То не може тако да се ради, јер смо ми сви законски обавезни да пратимо тржишне цене и искључиво сваки откуп сунцокрета, пшенице, било чега морају се радити према тржишним ценама", наводи Слађана Ратковић из "Витала".

Да премије не остају код прерађивача тврде и сточари, чија се производња годинама субвенционише по количини произведеног млека.

"Што више производимо, више добијамо новца, већа је премија, а цена се формира у односу на тржиште, колика је понуда и потражња", каже пољопривредник Мирко Максимовић.

У Министарству пољопривреде не одустају од нове аграрне политике и истичу да ниједна уредба неће бити повучена.

"Ми смо уредбама омогућили право аванса код пољопривредних произвођача, тако да би то, евентуално, значило, за све људе који су остварили аванс, повлачење свих средстава", каже Милош Миловановић из Министарства пољопривреде.

Миловановић истиче да је то политика која стимулише продуктивност код произвођача, која треба да унапреди производњу и да повећа обим производње.

Стручњаци сматрају да нови начин субвенционисања није савршен, јер би веће субвенције требало да добијају произвођачи у неразвијеним подручјима, али оцењују да је праведнији.

Агроекономиста Миладин Шеварлић каже да се тиме избегава концентрација већег броја газдинстава који су, евентуално, злоупотребљавали субвенције по хектару, користећи их а не обрађујући земљиште.

Ускоро би требало да буде донет и посебан правилник по којем ће право на премије по килограму имати и пољопривредници који житарице и крмно биље користе за исхрану стоке на сопственом газдинству. Да би што више произвођача добило државне подстицаје, ове године укинута је обавеза плаћања доприноса Фонду ПИО, као услов за добијање субвенција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво