Читај ми!

Најзначајније градилиште Коридора 11

Отвара се најзначајније градилиште Коридора 11 – деоница од Љига до Прељине дуга 42 километра, која се гради захваљујући азербејџанском кредиту. Деоница од 40 километра на том путу има 66 мостова и пет тунела, а требало би да буде завршена за три године.

Захваљујући азербејџанском кредиту данас почиње изградња на најзначајнијем градилишту Коридора 11 – деоници од Љига до Прељине дугој 42 километра.

Тај путни правац који би преко западне Србије требало да споји Србију са Црном Гором, почео је да се гради осамдесетих година, када је половичан ауто-пут стигао до Умке, надомак Београда, али не и до Обреновца. За ту прву деоницу још немамо пројекат, али из "Коридора Србије" најављују да ће деоница Обреновац–Прељина, код Чачка бити завршена у наредне три године.

Део од Обреновца до Љига има три деонице од чега је једна дуга 12 километара, УБ–Лајковац, приведена крају из буџетских средстава, а за остале две Обреновац–УБ и Лајковац–Љиг потребно је обезбедити још 300 милона евра за 50 километра ауто-пута.

Деоница од Љига до Прељине гради се из кредита азербејџанске владе и коштаће 308 милиона евра, а деоница од Чачка до Пожеге вредна је 450 милиона и за њу за сада постоји само идејни пројекат.

Укупна вредност ауто-пута од Београда до Пожеге је милијарду двеста милиона евра од чега за сада постоји трећина средстава, а две трећине тек треба тражити на тржишту новца.

Mинистар за енергетику и инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да су у припреми новине, концесије за стране улагаче.

"Они сваки дан долазе и нуде свој новац, јер за њих је веома атрактивно улагати у саобраћај. Највише их има из Италије и Немачке", нагласио је Мркоњић. 

Деоница од 40 километара Љиг–Прељина има 66 мостова и пет тунела, а требало би да буде завршена за три године. Држава је завршила планску и пројектну документацију, а у току је експропријација земљишта и већ су исплаћене накнаде власницима земљишта у износу од десет милиона динара.

Михајло Мишић из Коридора Србије каже да је земљиште откупљено у дужини од два клометра од Љига и два километра од Прељине.

"Ове недеље почињу радови, убрзано се ради. Имамо људе на терену, средства долазе перманентно и она се исплаћују. Има оних који су их већ добили, а и други ће добити", навео је Мишић.

Пољопривредници на траси кажу да су задовољни откупом земље који се креће око 150 евра за ар. Нису задовољни они којима се откупљују куће и домаћинства.

Под условима да задржимо овај темпо градње и већ следеће године обезбедимо око 700 милиона евра за шта ће, кажу стручњаци, нова Влада имати мало времена, Коридор 11 требало би да буде завршен за 4-5 година.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи