Читај ми!

Војводина највећи извозник

Највећи извозник у Србији је Војводина, следи је Београд, док најмање извозе Јужна и Источна Србија. Због боље путне мреже и инфраструктуре Војводина и Београд јесу места где највећи инвеститори, светске мултинационалне компаније, желе највише да улажу.

Београд и Војводина доминирају у укупном извозу и увозу Србије, док остали региони, а посебно, југ и исток државе заостају.

Разлози за то могу бити концентрација главних спољнотрговинских компанија у региону Београда и Војводине, али и недовољно развијена инфраструктура и мањи прилив страних инвестиција у на југу и истоку земље, оцењује потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Михаило Весовић.

Према подацима Републичког завода за статистику, лане је највеће учешће у извозу Србије имала Војводина - 37,2 одсто, затим Београдски регион - 23,5 одсто, а за њима следе Шумадија и Западна Србија - 20 одсто, Јужна и Источна Србија 19 одсто.

С друге стране, највеће учешће у увозу имао је регион Београда 45,5 одсто, Војводине 30,3 одсто, Шумадије и Западне Србије 13,2 одсто, Јужне и Источне Србије 9,9 одсто.

Према Весовићим речима, велики број компанија које се баве увозом или извозом имају седиште у Београду где се царини роба, што статистика бележи као место уласка.

Међутим, то не значи, да ће све што је увезено завршити управо у том региону, као и да је сва роба која се извози произведена баш у Војводини и Београду, објаснио је потпредседник ПКС.

Весовић је нагласио како ипак, треба уважити чињеницу да највећи део нашег извоза, који бележи и суфицит, јесте пољопривредно прехрамбена индустрија, а највећи део компанија које се баве производњом тих производа јесте концентрисан у региону Војводине и делом у Београду.

Према његовим речима, доминација Београда и Војводине у укупном извозу и увозу Србије указује и на чињеницу да југ и исток земље почињу све више да заостају, а узрок томе је недовољно развијена инфраструктура и близина аутопута.

Због боље путне мреже и инфраструктуре Војводина и Београд су места где највећи инвеститори, светске мултинационалне компаније, желе највише да улажу што те регионе чини развијенијим и доминантних у спољнотрговинској размени, закључио је Весовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво