Читај ми!

Србија створена за пчеларство

Србија је богом дана земља за пчеларство и производњу меда, а потенцијали се недовољно користе, рекао министар Душан Петровић. Држава ће и ове године обезбедити повољне кредите за пчеларе.

Министар пољопривреде и трговине Србије Душан Петровић изјавио је да је Србија "богом дана земља за пчеларство", која у тој области користи мање од једног процента свог потенцијала.

"Данас се у Србији око 12.000 људи бави пчеларством, а жеља државе је да што више пољопривредника уђе у пчеларство и бави се тиме као допунском делатношћу", рекао је Петровић на отварању Светског пчеларског симпозијума и четвртог Државног пчеларског сајма у центру "Сава".

Петровић је рекао да је "производња меда у Србији значајно напредовала у последњих неколико година, па је тако 2010. и 2011. године произведено по 6.000 тона".

Према његовим речима, из Србије је 2010. извезено око 2.000 тона меда, углавном на тржиште Европске уније, док је прошле године тај извоз износио око 1.100 тона, а килограм меда се плаћао око три евра.

Петровић је изразио очекивање да ће извоз меда ове године бити већи, с обзиром да га је прошле године откупљено више него годину пре и да је извоз био мањи због проблема на тржишту ЕУ.

Он је рекао да људи који се баве пчеларством могу да остваре "солидну зараду" и позвао све који би желели да повећају своје приходе да почну да се баве пчеларством.

Петровић је казао да ће и ове године држава обезбедити повољне кредите за пчеларе са каматом мањом од прошлогодишње која је износила осам одсто.

Додао је да ће пчелари моћи да рачунају и на бесповратну помоћ из дела буџета Министарства пољопривреде који је намењен органској производњи.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да је одржавање Светског пчеларског симопзијума, први пут у Србији, подстрек за развој домаћег пчеларства и прилика да се свету покажу његови потенцијали.

Живадиновић је рекао и да пчелари од Министарства пољопривреде и трговине очекује финансијску помоћ за увећање броја кошница, што би омогућило повећање прозводње, извоза и ново запошљавање.

Истакао је да је анализа Савеза пчеларских отганизација Србије и Министарства пољопривреде показала да је годишње потребно нешто више од 80 евра улагања по кошници, као и да је за појединца, који би остваривао просечна примања уз плацахње пензије и здравственог осигурања, потребно од 120 до 130 кошница.

На симпозијуму ће 45 радова, о техникама пчеларства, здравственој заштити пчела и утицају природне средине на квалитет меда, представиће стручњаци из Белгије, Француске, Ирске, Италије, Велике Британије, Индонезије, Бугарске, Румуније, Молдавије, Словеније, Албаније, Македоније, Хрватске и Србије.

Организована је и изложба пчеларске опреме са излагачима из осам земаља, а пчелари из целе Србије изложили су мед и друге пчелиње производе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво